Gołąbki z kapusty włoskiej z sosem pomidorowo-piernikowym
Wyszukiwanie
Filtr
Gołąbki z kapusty włoskiej z sosem pomidorowo-piernikowym
Bookmark
18 od 285

Gołąbki z kapusty włoskiej z sosem pomidorowo-piernikowym

Czas przygotowania: 55 min.
Kalorie (na porcję): 1444 kJ / 345 kcal

Składniki dla 2 porcji

  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 1 szalotka
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½  łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  • 6 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 4 duże pomidory
  • 1 mała cebula
  • 1 gałązka tymianku
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • szczypta cukru
  • szczypta przyprawy do piernika (lub odrobina mielonego cynamonu i imbiru)

przygotowanie

  1. Blanszuj liście kapusty we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Opłucz pod zimną wodą i odetnij niepotrzebną część łodygi. Obierz i drobno posiekaj szalotkę. Pietruszkę umyj i drobno posiekaj. Wymieszaj mięso mielone, szalotkę, pietruszkę, musztardę i pieprz. Dopraw odrobiną naturalnie warzonego sosu sojowego. Mięso rozłóż na liściach kapusty, zwiń ciasno i zwiąż sznurkiem kuchennym.
  2. Umyj pomidory, usuń łodygi i grubo posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Oderwij liście tymianku z łodygi. Umieść wszystko w naczyniu żaroodpornym. Wlej bulion, na wierzchu ułóż gołąbki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, od czasu do czasu obracając. Rozłóż gołąbki na talerzach i zredukuj pozostały płyn. Dopraw go przecierem pomidorowym, cukrem i przyprawą do piernika. Polej nim gołąbki. Podawaj z puszystym puree ziemniaczanym.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 2 porcji

  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 1 szalotka
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½  łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  • 6 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 4 duże pomidory
  • 1 mała cebula
  • 1 gałązka tymianku
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • szczypta cukru
  • szczypta przyprawy do piernika (lub odrobina mielonego cynamonu i imbiru)