
367 od 445
Gołąbki z kapusty włoskiej z sosem pomidorowo-piernikowym

Całkowity czas:
55 min.
Czas przygotowania:
55 min.
1444 kJ / 345 kcal
Tłuszcz:
18.5 g
Białko:
33.1 g
Węglowodany:
10.9 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 4 duże liście kapusty włoskiej
- 1 szalotka
- 1 mały pęczek pietruszki
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
- 6 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 4 duże pomidory
- 1 mała cebula
- 1 gałązka tymianku
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- szczypta cukru
- szczypta przyprawy do piernika (lub odrobina mielonego cynamonu i imbiru)
Przygotowanie:
- Blanszuj liście kapusty we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Opłucz pod zimną wodą i odetnij niepotrzebną część łodygi. Obierz i drobno posiekaj szalotkę. Pietruszkę umyj i drobno posiekaj. Wymieszaj mięso mielone, szalotkę, pietruszkę, musztardę i pieprz. Dopraw odrobiną naturalnie warzonego sosu sojowego. Mięso rozłóż na liściach kapusty, zwiń ciasno i zwiąż sznurkiem kuchennym.
- Umyj pomidory, usuń łodygi i grubo posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Oderwij liście tymianku z łodygi. Umieść wszystko w naczyniu żaroodpornym. Wlej bulion, na wierzchu ułóż gołąbki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, od czasu do czasu obracając. Rozłóż gołąbki na talerzach i zredukuj pozostały płyn. Dopraw go przecierem pomidorowym, cukrem i przyprawą do piernika. Polej nim gołąbki. Podawaj z puszystym puree ziemniaczanym.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
55 min.
Czas przygotowania:
55 min.
1444 kJ / 345 kcal
Tłuszcz:
18.5 g
Białko:
33.1 g
Węglowodany:
10.9 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 4 duże liście kapusty włoskiej
- 1 szalotka
- 1 mały pęczek pietruszki
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
- 6 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 4 duże pomidory
- 1 mała cebula
- 1 gałązka tymianku
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- szczypta cukru
- szczypta przyprawy do piernika (lub odrobina mielonego cynamonu i imbiru)