
Glazurowana Kaczka Z Pomarańczą Na Smażonym Bakłażanie

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 150 g Pierś kaczki
- ½ szt. Bakłażan
- szczypta Pieprz
- 60 ml Kikkoman Glazura Teriyaki
- 1 łyżka Olej
- 1 łyżeczka Galaretka z pomarańczy
przygotowanie
Oczyść mięso i ponacinaj stronę ze skórą. Rozgrzej olej na patelni i smaż mięso z obu stron. Smaż pod przykryciem aż zróżowieje, potem wyjmij z patelni, zawiń w folię aluminiową i odłóż do ostygnięcia.
Usuń resztki oleju z patelni i dodaj 2 łyżki wody.
Pokrój bakłażana w plastry grubości 1 cm, przekrój plastry na połowy lub ćwiartki, jeśli warzywo jest duże w przekroju. Kawałki powinny być wielkości jednego kęsa. Rozgrzej olej na drugiej patelni i smaż kawałki bakłażana z obu stron.
Na pierwszą patelnię wlej Kikkoman Glazurę Teriyaki. Pokrój pierś kaczki w plastry wybranej grubości i smaż przez chwilę w gorącej glazurze, aż sos pokryje kawałki mięsa ze wszystkich stron.
Wyłóż kawałki bakłażana na talerz, na każdym z nich ułóż po kawałku kaczki. Udekoruj galaretką z pomarańczy, dopraw pieprzem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 150 g Pierś kaczki
- ½ szt. Bakłażan
- szczypta Pieprz
- 60 ml Kikkoman Glazura Teriyaki
- 1 łyżka Olej
- 1 łyżeczka Galaretka z pomarańczy