
7 od 15
recipe of the week
Galetki z edamame, kukurydzą i tofu ze słodkim sosem tamari

Całkowity czas
35 min.
Czas przygotowania:
35 min.
1624 kJ / 388 kcal
Tłuszcz:
14.8 g
Białko:
24 g
Węglowodany:
38.2 g
Składniki dla 4 porcja / porcje
Na sos tamari:
- 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (albo mąki kukurydzianej)
- 6 łyżek stołowych bezglutenowego sosu sojowego Tamari Kikkoman
- (albo 6 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman)
- 4 łyżki stołowe słodkiego białego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka stołowa wody spod kukurydzy w puszce
- 1 łyżka stołowa cukru
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
Na galetki:
- 240 g edamame, bez łupinek
- 50 g kukurydzy (z puszki)
- 400 g twardego tofu
- 20 g imbiru
- 4 łyżki stołowe mąki panko (albo bułki tartej)
- 5 łyżek stołowych skrobi ziemniaczanej (albo mąki kukurydzianej)
- Po 1 łyżeczce soli i cukru
- Ok. 2 łyżek stołowych oleju
przygotowanie
- Przygotuj sos tamari. Wymieszaj skrobię ziemniaczaną z 4 łyżeczkami wody. W garnku zagotuj sos sojowy, białe wino, bulion warzywny, wodę spod kukurydzy i cukier. Dodaj skrobię ziemniaczaną i ponownie zagotuj. Na końcu dodaj olej sezamowy.
- Przygotuj galetki. Zblanszuj edamame i dobrze odcedź. Odcedź również kukurydzę. Osusz tofu. Imbir obierz i drobno zetrzyj. W misce wymieszaj tofu, imbir, mąkę panko, skrobię ziemniaczaną, sól i cukier. Dodaj edamame i kukurydzę i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej olej na patelni. Pierścienie kucharskie ułóż na środku patelni i umieść w nich mieszankę na galetki. Zdejmij pierścienie, rozetrzyj delikatnie mieszankę grzbietem łyżki i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut. Obróć galetki szpatułką i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
- Ułóż galetki na talerzu, polej sosem tamari i podawaj.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas
35 min.
Czas przygotowania:
35 min.
1624 kJ / 388 kcal
Tłuszcz:
14.8 g
Białko:
24 g
Węglowodany:
38.2 g
Składniki dla 4 porcja / porcje
Na sos tamari:
- 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (albo mąki kukurydzianej)
- 6 łyżek stołowych bezglutenowego sosu sojowego Tamari Kikkoman
- (albo 6 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman)
- 4 łyżki stołowe słodkiego białego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka stołowa wody spod kukurydzy w puszce
- 1 łyżka stołowa cukru
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
Na galetki:
- 240 g edamame, bez łupinek
- 50 g kukurydzy (z puszki)
- 400 g twardego tofu
- 20 g imbiru
- 4 łyżki stołowe mąki panko (albo bułki tartej)
- 5 łyżek stołowych skrobi ziemniaczanej (albo mąki kukurydzianej)
- Po 1 łyżeczce soli i cukru
- Ok. 2 łyżek stołowych oleju