Galetki z edamame, kukurydzą i tofu ze słodkim sosem tamari
Wyszukiwanie
Filtr
Galetki z edamame, kukurydzą i tofu ze słodkim sosem tamari
Bookmark
67 od 259

Galetki z edamame, kukurydzą i tofu ze słodkim sosem tamari

Czas przygotowania: 35 min.
Kalorie (na porcję): 1624 kJ / 388 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na sos tamari:

Na galetki:

  • 240 g edamame, bez łupinek
  • 50 g kukurydzy (z puszki)
  • 400 g twardego tofu
  • 20 g imbiru
  • 4 łyżki stołowe mąki panko (albo bułki tartej)
  • 5 łyżek stołowych skrobi ziemniaczanej (albo mąki kukurydzianej)
  • Po 1 łyżeczce soli i cukru
  • Ok. 2 łyżek stołowych oleju

przygotowanie

  1. Przygotuj sos tamari. Wymieszaj skrobię ziemniaczaną z 4 łyżeczkami wody. W garnku zagotuj sos sojowy, białe wino, bulion warzywny, wodę spod kukurydzy i cukier. Dodaj skrobię ziemniaczaną i ponownie zagotuj. Na końcu dodaj olej sezamowy.
  2. Przygotuj galetki. Zblanszuj edamame i dobrze odcedź. Odcedź również kukurydzę. Osusz tofu. Imbir obierz i drobno zetrzyj. W misce wymieszaj tofu, imbir, mąkę panko, skrobię ziemniaczaną, sól i cukier. Dodaj edamame i kukurydzę i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Pierścienie kucharskie ułóż na środku patelni i umieść w nich mieszankę na galetki. Zdejmij pierścienie, rozetrzyj delikatnie mieszankę grzbietem łyżki i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut. Obróć galetki szpatułką i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
  4. Ułóż galetki na talerzu, polej sosem tamari i podawaj.

Składniki dla 4 porcji

Na sos tamari:

Na galetki:

  • 240 g edamame, bez łupinek
  • 50 g kukurydzy (z puszki)
  • 400 g twardego tofu
  • 20 g imbiru
  • 4 łyżki stołowe mąki panko (albo bułki tartej)
  • 5 łyżek stołowych skrobi ziemniaczanej (albo mąki kukurydzianej)
  • Po 1 łyżeczce soli i cukru
  • Ok. 2 łyżek stołowych oleju