Wyszukiwanie
Filtr
Fusilli z sosem serowym i bolognese z sosem sojowym
Bookmark
227 od 302

Fusilli z sosem serowym i bolognese z sosem sojowym

Fusilli z sosem serowym i bolognese z sosem sojowym
Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki dla 4 porcja / porcje

Na bolognese z sosem sojowym:

  • 200 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • *4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Na sos serowy i makaron:

  • 240 g fusilli
  • 2-3 gałązki bazylii
  • 400 g zielonych szparagów (ok. 8 łodyg)
  • 80 g pomidorków koktajlowych (ok. 8 sztuk)
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 80 ml białego wina
  • 80 g gorgonzoli
  • 160 ml bulionu warzywnego
  • 160 g śmietany
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.

przygotowanie

1. Przygotuj bolognese z sosem sojowym. Podsmaż mięso na rozgrzanej oliwie. Dodaj bulion drobiowy, sos sojowy i cukier. Podduś krótko. Zmieszaj mąkę kukurydzianą lub skrobię ziemniaczaną z 4 łyżeczkami zimnej wody. Dodaj do sosu i zagotuj. Dopraw pieprzem i trzymaj na małym ogniu.

2. Ugotuj fusilli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj bazylię, otrzep z wody. Poodrywaj listki i drobno posiekaj.

3. Przygotuj sos serowy. Umyj szparagi, obierz dolną trzecią część i pokrój ukośnie na 3-4 cm kawałki. Umyj pomidory i pokrój je na pół. Szalotki obierz i pokrój w kostkę.

4. Na patelni podsmaż krótko szparagi i pomidory w jednej łyżce stołowej oliwy. Zdejmij i utrzymuj w cieple. Podgrzej resztę oliwy na patelni, podsmaż szalotki. Dolej białe wino i zagotuj. Pokrój gorgonzolę w kawałki. Dodaj do sosu wraz z bulionem drobiowym i śmietaną. Roztop gorgonzolę i dopraw sos pieprzem.

5. Do sosu serowego dodaj fusilli, pomidory i szparagi. Wymieszaj i rozłóż na talerzach. Rozprowadź sojowe bolognese na wierzchu. Udekoruj pieprzem i bazylią, podawaj.

Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki dla 4 porcja / porcje

Na bolognese z sosem sojowym:

  • 200 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • *4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Na sos serowy i makaron:

  • 240 g fusilli
  • 2-3 gałązki bazylii
  • 400 g zielonych szparagów (ok. 8 łodyg)
  • 80 g pomidorków koktajlowych (ok. 8 sztuk)
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 80 ml białego wina
  • 80 g gorgonzoli
  • 160 ml bulionu warzywnego
  • 160 g śmietany
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.