Wyszukiwanie
Filtr
Fondue z kurczaka
Bookmark
167 od 307

Fondue z kurczaka

Fondue z kurczaka
2473 kJ / 591 kcal
Tłuszcz: 34 g
Białko: 33 g
Węglowodany: 32 g

Składniki dla 6 porcja / porcje

Fondue z kurczaka

  • 1 litr wywaru wołowego
  • 4 piersi z kurczaka
  • 200 g krewetek
  • 100 g ravioli lub tortellini
  • 200 g pomidorków cherry
  • 1 brokuł (bez łodyg) 

Majonez cytrynowy

Sos chili

Wywar z kurczaka (domowej roboty)

przygotowanie

Wywar z kurczaka (domowej roboty)

Umyj dokładnie kurczaki. Podziel je na części i odłóż piersi na bok. Umieść je w dużym garnku i nalej do niego zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, zbierz pianę. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na średnim ogniu przez co najmniej 3 godziny. Przelej wywar przez sito i dosól do smaku.

Zamiast wywaru domowej roboty można użyć gotowego bulionu lub kostek rosołowych.

Majonez cytrynowy

Zmiksuj żółtka blenderem, aż uzyskają kremową konsystencję. Stopniowo dodawaj olej, miksując, aż powstanie gęsty, kremowy majonez. Na końcu dodaj pieprz, sos Ponzu i sok z cytryny.

Sos chili

Wydrąż gniazda z papryk i pokrój paprykę drobno. Posiekaj imbir i czosnek. Zmiksuj paprykę, imbir i czosnek ręcznym blenderem na puree. Doprowadź wszystkie składniki do wrzenia, zmniejsz ogień do 2/3 i gotuj na wolnym ogniu do 15 minut. Sos powinien mieć konsystencję podobną do dżemu.

Fondue z kurczaka

Pokrój piersi z kurczaka na 2-centymetrowe kawałki. Podziel brokuła na różyczki i gotuj je przez kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie krótko zanurz je w zimnej wodzie. Podgrzej wywar z kurczaka w garnku do fondue nad ogniem. Umieść garnek do fondue na podstawce. Nadziej mięso lub warzywa, makaron itp. na szpikulce i gotuj w wywarze. Podawaj z sosami.

Wegetariańskie

W przypadku wegetariańskiego fondue użyj wywaru warzywnego i pomiń mięso. Użyj wegetariańskiego ravioli (np. z ricottą lub grzybami).

2473 kJ / 591 kcal
Tłuszcz: 34 g
Białko: 33 g
Węglowodany: 32 g

Składniki dla 6 porcja / porcje

Fondue z kurczaka

  • 1 litr wywaru wołowego
  • 4 piersi z kurczaka
  • 200 g krewetek
  • 100 g ravioli lub tortellini
  • 200 g pomidorków cherry
  • 1 brokuł (bez łodyg) 

Majonez cytrynowy

Sos chili

Wywar z kurczaka (domowej roboty)