Filet wołowy z patelni z winnym sosem
Wyszukiwanie
Filtr
Filet wołowy z patelni z winnym sosem
Bookmark
5 od 328

Filet wołowy z patelni z winnym sosem

Filet wołowy z patelni z winnym sosem
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
2486 kJ / 594 kcal
Tłuszcz: 31.8 g
Białko: 2.9 g
Węglowodany: 13.2 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

przygotowanie

  1. Pokrój pory na bardzo drobne plasterki. Z wierzchu oprósz mąką ziemniaczaną. Rozgrzej olej słonecznikowy i smaż pory, aż staną się brązowe i chrupiące. Polędwicę wołową pokrój w plastry o grubości 2,5 cm. Lekko dopraw solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej olej i podsmaż mięso z obu stron (upewniając się, że w środku pozostanie krwiste). Zdejmij mięso z patelni, przykryj folią aluminiową i utrzymuj w cieple. Odlej soki ze smażenia z patelni. Dodaj czerwone wino i cukier. Gotuj, aż objętość płynu zmniejszy się o około jedną trzecią. Dodaj naturalnie warzony sos sojowy i ponownie zagotuj.
  3. Połóż usmażone mięso z powrotem na patelni i krótko podgrzej.
  4. Pokrój mięso po przekątnej na paski o szerokości od 3 do 4 mm. Ułóż je na talerzu z wybranymi dodatkami (smażone warzywa, frytki itp.). Zredukuj pozostały na patelni sos i wymieszaj go z masłem. Plastry mięsa polej sosem i posyp smażonymi porami.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
2486 kJ / 594 kcal
Tłuszcz: 31.8 g
Białko: 2.9 g
Węglowodany: 13.2 g

Składniki dla 4 porcja / porcje