
Filet wieprzowy marynowany w sosie Ponzu z grillowanymi sercami sałaty i makaronem

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 1 filet wieprzowy
- 100 ml Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
Grillowane serca sałaty:
- 2 serca sałaty
Dressing ponzu z chili:
- 1 łyżka stołowa słodkiego sosu chili
- sok i skórka starta z 1/2 limonki
- 1 łyżka stołowa Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 2 łyżki stołowe neutralnego w smaku oleju
- garść wiórków kokosowych
- garść ziół (np. tajskiej bazylii)
- 250 g makaronu
przygotowanie
Usunąć z fileta tłuszcz i ścięgna. Włożyć filet do dużej miski i zalać cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman. Pod przykryciem marynować w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Wyjąć filet z marynaty i włożyć na grilla: grillować najpierw bezpośrednio nad rozżarzonym węglem przez ok. 5 minut, a następnie przez ok. 20 minut metodą pośrednią do momentu, aż mięso będzie gotowe.
Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Serca sałaty opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Przeciętą stroną w dół położyć na grill na ok. 2 minuty, aż na sałacie pojawią się widoczne ślady grilla.
Wymieszać razem słodki sos sojowy, sok z limonki, drobno startą skórkę limonki, cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman i olej. Doprawić do smaku.
Dressingiem ponzu z chili polać ułożone na talerzu, grillowane serca sałaty. Całość posypać wiórkami kokosowymi i ziołami.
Filet pokroić w plastry i podać z makaronem i grillowaną sałatą.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 1 filet wieprzowy
- 100 ml Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
Grillowane serca sałaty:
- 2 serca sałaty
Dressing ponzu z chili:
- 1 łyżka stołowa słodkiego sosu chili
- sok i skórka starta z 1/2 limonki
- 1 łyżka stołowa Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 2 łyżki stołowe neutralnego w smaku oleju
- garść wiórków kokosowych
- garść ziół (np. tajskiej bazylii)
- 250 g makaronu