Faszerowana pierś z kurczaka w panierce panko z miodowo-cebulowym sosem teriyaki

Czas ogółem 35 min
5 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
4 
filety z piersi kurczaka
2 
plastry szynki
2 
plastry sera
2 
małe jajka
6 łyżki
mąki
olej do głębokiego smażenia
4 
cebule
1 ½ łyżki
oleju roślinnego (na sos cebulowy)
1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej (lub mąki kukurydzianej)
1 ½ łyżeczki
musztardy
Chili
świeżo zmielony pieprz
kilka małych drewnianych patyczków na szaszłyki
Wartości odżywcze (na porcję) 2653 kJ  /  630 kcal
28,7 g Tłuszcz
50 g Białko
41,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Ostrym nożem wytnij kieszonki w filetach z piersi kurczaka. Plastry sera i szynki przekrój na pół. Nafaszeruj nimi filety. Kieszonki zepnij za pomocą drewnianych patyczków. Posmaruj kurczaka 4 łyżkami sosu Teriyaki BBQ z miodem.

Krok 2

Ubij jajka w misce. Mąkę i bułkę tartą panko umieść w osobnych miseczkach. Obtocz filety najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w panko.

Krok 3

Rozgrzej olej do temperatury 170-180°C w dużej, głębokiej patelni. Smaż panierowane filety, aż się przyrumienią i staną chrupiące. Odsącz filety z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Trzymaj w cieple.

Krok 4

Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Smaż na 1-2 łyżkach gorącego oleju przez ok. 10 minut, aż staną się złociste. Dodaj resztę sosu Teriyaki BBQ z miodem i 200 ml wody. Zagotuj i lekko zmniejsz ogień. Skrobię ziemniaczaną (lub mąkę kukurydzianą) wymieszaj z zimną wodą, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj do sosu i ponownie zagotuj. Dopraw musztardą, chili i pieprzem.

Krok 5

Wyciągnij drewniane patyczki z kurczaka. Ułóż filety na talerzach z miodowo-cebulowym sosem teriyaki i podawaj. Będą świetnie smakować z prostą sałatką.

ID przepisu: 837

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ostrym nożem wytnij kieszonki w filetach z piersi kurczaka. Plastry sera i szynki przekrój na pół. Nafaszeruj nimi filety. Kieszonki zepnij za pomocą drewnianych patyczków. Posmaruj kurczaka 4 łyżkami sosu Teriyaki BBQ z miodem.

Ubij jajka w misce. Mąkę i bułkę tartą panko umieść w osobnych miseczkach. Obtocz filety najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w panko.

Rozgrzej olej do temperatury 170-180°C w dużej, głębokiej patelni. Smaż panierowane filety, aż się przyrumienią i staną chrupiące. Odsącz filety z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Trzymaj w cieple.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Smaż na 1-2 łyżkach gorącego oleju przez ok. 10 minut, aż staną się złociste. Dodaj resztę sosu Teriyaki BBQ z miodem i 200 ml wody. Zagotuj i lekko zmniejsz ogień. Skrobię ziemniaczaną (lub mąkę kukurydzianą) wymieszaj z zimną wodą, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj do sosu i ponownie zagotuj. Dopraw musztardą, chili i pieprzem.

Wyciągnij drewniane patyczki z kurczaka. Ułóż filety na talerzach z miodowo-cebulowym sosem teriyaki i podawaj. Będą świetnie smakować z prostą sałatką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.