Faszerowana dynia Hokkaido z boczniakami i pistacjami
Wyszukiwanie
Filtr
Faszerowana dynia Hokkaido z boczniakami i pistacjami
Bookmark
6 od 56

Faszerowana dynia Hokkaido z boczniakami i pistacjami

W faszerowanej dyni liczy się ...farsz! W tym przepisie to soczysta mieszanka z kaszy bulgur al dente, boczniaków i pistacji.

Faszerowana dynia Hokkaido z boczniakami i pistacjami
Całkowity czas: 90 min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 75 min.
1919 kJ / 458 kcal
Tłuszcz: 28,9 g
Białko: 10,6 g
Węglowodany: 35,7 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg)
  • 100 g kaszy bulgur
  • 200 g boczniaków
  • 60 g łuskanych pistacji
  • 3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 125 ml wody
  • 80 g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • skórka z 1 pomarańczy

 

Przygotowanie:

1. Wymieszaj kaszę bulgur z kurkumą i 1 łyżką oleju rzepakowego.
2. Zagotuj wodę i zalej nią kaszę. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.
3. Boczniaki pokrój w długie paski i podsmaż na 2 łyżkach oleju rzepakowego na złoty kolor. Zdejmij patelnię z ognia i wlej sos sojowy Kikkoman.
4. Grzyby grubo posiekaj i wymieszaj z ugotowaną kaszą bulgur, pistacjami, skórką pomarańczową i masłem.
5. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dynię opłucz i odetnij górną ćwiartkę. Odetnij również płaski kawałek na spodzie dyni, aby mogła stabilnie stać. Za pomocą łyżki wyskrob pestki i miękisz z wnętrza dyni. Nafaszeruj dynię mieszanką z kaszy bulgur i grzybów.
6. Przykryj folią i piecz na środkowej półce piekarnika przez ok. 25 minut. Zdejmij folię i pozwól dyni się przyrumienić przez około 10 minut.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 90 min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 75 min.
1919 kJ / 458 kcal
Tłuszcz: 28,9 g
Białko: 10,6 g
Węglowodany: 35,7 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg)
  • 100 g kaszy bulgur
  • 200 g boczniaków
  • 60 g łuskanych pistacji
  • 3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 125 ml wody
  • 80 g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • skórka z 1 pomarańczy