Edamole z sosem sojowym

Czas ogółem 25 min
25 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
2 
awokado
Sok z jednej limonki
2 
ząbki czosnku
250 g
rozmrożonej i obranej fasoli edamame
Opcjonalnie oliwa z oliwek
1 
mała cebula
2 
pomidory
2 ½ 
gałązki świeżej kolendry
 ½ łyżeczka
pieprzu cayenne
Świeżo zmielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 1183 kJ  /  282 kcal
21,9 g Tłuszcz
11,1 g Białko
11,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Awokado przekrój na pół, usuń pestki i miąższ. Skrop miąższ sokiem z limonki, aby nie ściemniał. Obierz czosnek. Utrzyj go na puree z edamame, sosem sojowym i pozostałym sokiem z limonki. Jeśli chcesz, dodaj trochę oliwy.

Krok 2

Cebulę obierz. Umyj pomidory i usuń szypułki. Pokrój pomidory i cebulę w drobną kostkę. Kolendrę umyj, osusz i drobno posiekaj. Do puree z edamame dodaj cebulę, pomidory i kolendrę. Dopraw pieprzem cayenne i świeżo zmielonym pieprzem. Schłódź przez co najmniej godzinę przed podaniem.

Krok 3

Jeśli chcesz, udekoruj edamole świeżą kolendrą i edamame. Podawaj.

Wskazówka

Edamole świetnie pasuje między innymi do: świeżo przygotowanych owoców morza (np. krewetek, ośmiorniczek, krążków z kalmarów, sałatki z owoców morza) i pieczonego płaskiego chleba.

ID przepisu: 18

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Awokado przekrój na pół, usuń pestki i miąższ. Skrop miąższ sokiem z limonki, aby nie ściemniał. Obierz czosnek. Utrzyj go na puree z edamame, sosem sojowym i pozostałym sokiem z limonki. Jeśli chcesz, dodaj trochę oliwy.

Cebulę obierz. Umyj pomidory i usuń szypułki. Pokrój pomidory i cebulę w drobną kostkę. Kolendrę umyj, osusz i drobno posiekaj. Do puree z edamame dodaj cebulę, pomidory i kolendrę. Dopraw pieprzem cayenne i świeżo zmielonym pieprzem. Schłódź przez co najmniej godzinę przed podaniem.

Jeśli chcesz, udekoruj edamole świeżą kolendrą i edamame. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.