Wyszukiwanie
Filtr
Edamole z sosem sojowym
Bookmark
160 od 259

Edamole z sosem sojowym

Czas przygotowania: 25 min.
Kalorie (na porcję): 1183 kJ / 283 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 2 awokado
  • Sok z jednej limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok. 250 g rozmrożonej i obranej fasoli edamame
  • 6 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • Opcjonalnie oliwa z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 pomidory
  • 2-3 gałązki świeżej kolendry
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • Świeżo zmielony pieprz

przygotowanie

  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestki i miąższ. Skrop miąższ sokiem z limonki, aby nie ściemniał. Obierz czosnek. Utrzyj go na puree z edamame, sosem sojowym i pozostałym sokiem z limonki. Jeśli chcesz, dodaj trochę oliwy.
  2. Cebulę obierz. Umyj pomidory i usuń szypułki. Pokrój pomidory i cebulę w drobną kostkę. Kolendrę umyj, osusz i drobno posiekaj. Do puree z edamame dodaj cebulę, pomidory i kolendrę. Dopraw pieprzem cayenne i świeżo zmielonym pieprzem. Schłódź przez co najmniej godzinę przed podaniem.
  3. Jeśli chcesz, udekoruj edamole świeżą kolendrą i edamame. Podawaj.

Edamole świetnie pasuje między innymi do:

  • świeżo przygotowanych owoców morza (np. krewetek, ośmiorniczek, krążków z kalmarów, sałatki z owoców morza) i pieczonego płaskiego chleba

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 2 awokado
  • Sok z jednej limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok. 250 g rozmrożonej i obranej fasoli edamame
  • 6 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • Opcjonalnie oliwa z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 pomidory
  • 2-3 gałązki świeżej kolendry
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • Świeżo zmielony pieprz