
445 od 445
Edamole z sosem sojowym

Całkowity czas:
25 min.
Czas przygotowania:
25 min.
1183 kJ / 282 kcal
Tłuszcz:
21.9 g
Białko:
11.1 g
Węglowodany:
11.6 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 awokado
- Sok z jednej limonki
- 2 ząbki czosnku
- Ok. 250 g rozmrożonej i obranej fasoli edamame
- 6 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- Opcjonalnie oliwa z oliwek
- 1 mała cebula
- 2 pomidory
- 2-3 gałązki świeżej kolendry
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- Świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Awokado przekrój na pół, usuń pestki i miąższ. Skrop miąższ sokiem z limonki, aby nie ściemniał. Obierz czosnek. Utrzyj go na puree z edamame, sosem sojowym i pozostałym sokiem z limonki. Jeśli chcesz, dodaj trochę oliwy.
- Cebulę obierz. Umyj pomidory i usuń szypułki. Pokrój pomidory i cebulę w drobną kostkę. Kolendrę umyj, osusz i drobno posiekaj. Do puree z edamame dodaj cebulę, pomidory i kolendrę. Dopraw pieprzem cayenne i świeżo zmielonym pieprzem. Schłódź przez co najmniej godzinę przed podaniem.
- Jeśli chcesz, udekoruj edamole świeżą kolendrą i edamame. Podawaj.
Edamole świetnie pasuje między innymi do:
- świeżo przygotowanych owoców morza (np. krewetek, ośmiorniczek, krążków z kalmarów, sałatki z owoców morza) i pieczonego płaskiego chleba
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
25 min.
Czas przygotowania:
25 min.
1183 kJ / 282 kcal
Tłuszcz:
21.9 g
Białko:
11.1 g
Węglowodany:
11.6 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 awokado
- Sok z jednej limonki
- 2 ząbki czosnku
- Ok. 250 g rozmrożonej i obranej fasoli edamame
- 6 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- Opcjonalnie oliwa z oliwek
- 1 mała cebula
- 2 pomidory
- 2-3 gałązki świeżej kolendry
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- Świeżo zmielony pieprz