Wyszukiwanie
Filtr
Dynia piżmowa Hasselback
Bookmark
440 od 481

Dynia piżmowa Hasselback

Dynia piżmowa Hasselback
Całkowity czas: 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
666 kJ / 159 kcal
Tłuszcz: 11.7 g
Białko: 4.5 g
Węglowodany: 8.1 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 1 duża dynia piżmowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
  • 2 łyżki stołowe melasy (lub syropu z agawy)
  • 1 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 1 koszyczek rzeżuchy

Przygotowanie:

Obierz dynię. Przetnij gruby koniec na pół pośrodku i usuń nasiona. Ponownie połącz obie połówki i połóż na blasze do pieczenia. Wykonuj nacięcia w miąższu w odstępach 2-3 mm, ale nie przecinaj ich całkowicie.

Obierz i wyciśnij czosnek, zmieszaj z olejem, sosem ponzu, syropem i imbirem i dopraw pieprzem. Posmaruj dynię połową marynaty, dbając, aby dostała się w nacięcia. Piecz dynię w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (konwekcja: 160°C) przez około 40-45 minut, co jakiś czas pędzlując pozostałą marynatą.

Połóż dynię na półmisku i skrop sokami z blachy do pieczenia. Wytnij rzeżuchę z koszyczka, użyj jako dekoracji i podawaj.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
666 kJ / 159 kcal
Tłuszcz: 11.7 g
Białko: 4.5 g
Węglowodany: 8.1 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 1 duża dynia piżmowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
  • 2 łyżki stołowe melasy (lub syropu z agawy)
  • 1 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 1 koszyczek rzeżuchy