
440 od 481
Dynia piżmowa Hasselback

Całkowity czas:
60 min.
Czas przygotowania:
60 min.
666 kJ / 159 kcal
Tłuszcz:
11.7 g
Białko:
4.5 g
Węglowodany:
8.1 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 1 duża dynia piżmowa
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 4 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- 2 łyżki stołowe melasy (lub syropu z agawy)
- 1 1/2 łyżeczki startego imbiru
- Świeżo zmielony pieprz
- 1 koszyczek rzeżuchy
Przygotowanie:
Obierz dynię. Przetnij gruby koniec na pół pośrodku i usuń nasiona. Ponownie połącz obie połówki i połóż na blasze do pieczenia. Wykonuj nacięcia w miąższu w odstępach 2-3 mm, ale nie przecinaj ich całkowicie.
Obierz i wyciśnij czosnek, zmieszaj z olejem, sosem ponzu, syropem i imbirem i dopraw pieprzem. Posmaruj dynię połową marynaty, dbając, aby dostała się w nacięcia. Piecz dynię w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (konwekcja: 160°C) przez około 40-45 minut, co jakiś czas pędzlując pozostałą marynatą.
Połóż dynię na półmisku i skrop sokami z blachy do pieczenia. Wytnij rzeżuchę z koszyczka, użyj jako dekoracji i podawaj.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
60 min.
Czas przygotowania:
60 min.
666 kJ / 159 kcal
Tłuszcz:
11.7 g
Białko:
4.5 g
Węglowodany:
8.1 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 1 duża dynia piżmowa
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 4 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- 2 łyżki stołowe melasy (lub syropu z agawy)
- 1 1/2 łyżeczki startego imbiru
- Świeżo zmielony pieprz
- 1 koszyczek rzeżuchy