Duszone Żeberka Wolowe z Pieczonymi Marchewkami w Sosie Sojowo-Miodowym

1 1 Oceny

Składniki

4 porcj(e/i)
1 kg
żeberek wołowych ( szpondra)
Mały pęczek włoszczyzny
1 
pomarańczowa marchewka
1 
żółta marchewka
100 ml
czerwonego wina
1 
ząbki czosnku
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka liści laurowych
Czarny pieprz
Olej do smażenia

Pieczone marchewki

2 ½ 
marchewki pomarańczowe
2 ½ 
marchewki żółte
2 ½ 
marchewki purpurowe
Kilka łyżek miodu
Kilka gałązek tymianku
Kilka gałązek rozmarynu
Czarny pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka oczyszczamy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki (każdy musi mieć kostkę). Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Wrzucamy żeberka do garnka (lub szybkowara, który znacznie skróci czas gotowania). Dorzucamy obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Wlewamy sos sojowy i czerwone wino. Uzupełniamy woda tak aby płyn sięgał 2-3 cm ponad zawartość garnka. Dodajemy ziele angielski i liście laurowe.  Gotujemy na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Odlewamy płyn do szerokiego rondla lub patelni, i redukujemy go o połowę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzucamy żeberka i jeszcze kilka minut dusimy. Podajemy z pieczonymi marchewkami, surowymi chrupiącymi marchewkami *  i świeżymi ziołami.

*pomarańczowa i żółta marchewkę obieramy i myjemy. Obieraczką do warzyw ścinamy długie cienkie strugi. Wrzucamy do wody z lodem i odstawiamy do czasu aż żeberka się uduszą. Marchewki w lodowatej wodzie nabiorą jeszcze więcej chrupkości.

Krok 2

Pieczone marchewki:

Marchewki  obieramy i myjemy. Kroimy w 2-3 cm kawałki. Sos sojowy mieszamy z miodem. Polewamy marchewki . Delikatnie przyprawiamy czarnym pieprzem. Układamy  na blasze razem z ziołami i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni aż zmiękną i dobrze się skarmelizują.

ID przepisu: 559

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Żeberka oczyszczamy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki (każdy musi mieć kostkę). Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Wrzucamy żeberka do garnka (lub szybkowara, który znacznie skróci czas gotowania). Dorzucamy obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Wlewamy sos sojowy i czerwone wino. Uzupełniamy woda tak aby płyn sięgał 2-3 cm ponad zawartość garnka. Dodajemy ziele angielski i liście laurowe.  Gotujemy na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Odlewamy płyn do szerokiego rondla lub patelni, i redukujemy go o połowę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzucamy żeberka i jeszcze kilka minut dusimy. Podajemy z pieczonymi marchewkami, surowymi chrupiącymi marchewkami *  i świeżymi ziołami.

*pomarańczowa i żółta marchewkę obieramy i myjemy. Obieraczką do warzyw ścinamy długie cienkie strugi. Wrzucamy do wody z lodem i odstawiamy do czasu aż żeberka się uduszą. Marchewki w lodowatej wodzie nabiorą jeszcze więcej chrupkości.

Pieczone marchewki:

Marchewki  obieramy i myjemy. Kroimy w 2-3 cm kawałki. Sos sojowy mieszamy z miodem. Polewamy marchewki . Delikatnie przyprawiamy czarnym pieprzem. Układamy  na blasze razem z ziołami i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni aż zmiękną i dobrze się skarmelizują.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.