
Duszona łopatka wieprzowa

Składniki na 10 porcj(e/i)
- 900 g łopatki wieprzowej (lub boczku)
- 2 dymki
- 20 g świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1 litr bulionu mięsnego
- 90 ml Marynaty Teriyaki Kikkoman
- 100 g musztardy
- Oraz: sznurek kuchenny
Przygotowanie:
Osusz wieprzowinę i przygotuj do pieczenia obwiązując sznurkiem. Umyj i oczyść dymki, obierz imbir i pokrój wszystko na kawałki. Rozgrzej olej w brytfannie. Podsmaż mięso ze wszystkich stron, dodaj dymkę, imbir oraz bulion, przykryj i duś na małym ogniu przez około 90 minut.
Przełóż duszone mięso i Marynatę Teriyaki do woreczka do zamrażania, zamknij szczelnie, aby powietrze nie dostało się do środka i włóż do lodówki na noc do zamarynowania.
Osusz mięso, pokrój cienko i podawaj z musztardą. Możesz również udekorować je paskami pora.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 10 porcj(e/i)
- 900 g łopatki wieprzowej (lub boczku)
- 2 dymki
- 20 g świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1 litr bulionu mięsnego
- 90 ml Marynaty Teriyaki Kikkoman
- 100 g musztardy
- Oraz: sznurek kuchenny