
83 od 472
Dorsz w sosie musztardowym z dodatkiem sosu sojowego Tamari

Całkowity czas:
50 min.
Czas przygotowania:
50 min.
1992 kJ / 476 kcal
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 600 g ziemniaków
- 150 g młodych liści szpinaku
- 50 g masła
- 1 łyżka stołowa oleju arachidowego
- 2 łyżki stołowe naturalnie warzonego bezglutenowego sosu sojowego Tamari Kikkoman
- 4 filety z dorsza (o wadze ok. 150 g każdy)
- sól
- pieprz
sos:
- 10 ml śmietany
- 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego bezglutenowego sosu sojowego Tamari Kikkoman
- 2 łyżki stołowe musztardy
- estragon
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki (ok. 25 minut). Szpinak umyć i odsączyć. Śmietanę na sos delikatnie podgrzać, zdjąć z ognia, dodać naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i musztardę. Całość wymieszać i odstawić na bok (przed podaniem sos należy podgrzać).
Ugotowane ziemniaki obrać, rozgnieść widelcem. Do ziemniaków dodać olej i 1 łyżkę stołową naturalnie warzonego bezglutenowego sosu sojowego Tamari Kikkoman, po czym wymieszać. Filety doprawić solą i pieprzem, ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem i podsmażyć z każdej strony. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę stołową naturalnie warzonego bezglutenowego sosu sojowego Tamari i dodać odsączony szpinak. Po minucie zamieszać i zdjąć z ognia.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
50 min.
Czas przygotowania:
50 min.
1992 kJ / 476 kcal
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 600 g ziemniaków
- 150 g młodych liści szpinaku
- 50 g masła
- 1 łyżka stołowa oleju arachidowego
- 2 łyżki stołowe naturalnie warzonego bezglutenowego sosu sojowego Tamari Kikkoman
- 4 filety z dorsza (o wadze ok. 150 g każdy)
- sól
- pieprz
sos:
- 10 ml śmietany
- 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego bezglutenowego sosu sojowego Tamari Kikkoman
- 2 łyżki stołowe musztardy
- estragon