
Dorsz na białej fasoli w sosie Ponzu

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 4 filety z dorsza
- 500 g świeżej białej fasoli
- 500 g pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łodygi tymianku
- 1 liść laurowy
- 4 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange
przygotowanie
Filety z dorsza włożyć do płaskiej miski, dodać 2 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange i marynować 30 minut.
Pomidory pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Obrać cebule i cienko pokroić.
Obrać czosnek i przekroić na pół. Włożyć do garnka fasolę, czosnek, tymianek i liść laurowy, zalać wodą i gotować 40 minut na średnim ogniu.
Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę i smażyć 3 minuty. Dodać pomidory i przez 20 minut gotować na średnim ogniu, od czasu do czasumieszając. Dodać fasolę oraz 2 łyżeczki sosu Kikkoman Ponzu Orange, gotować kolejnych 40 minut. Gdy fasola będzie miękka, zacząć gotować dorsza na parze (ok. 7-8 minut). Podawać fasolę z sosem w głębokich talerzach, na wierzchu ułożyć kawałki ryby.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 4 filety z dorsza
- 500 g świeżej białej fasoli
- 500 g pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łodygi tymianku
- 1 liść laurowy
- 4 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange