
Dorsz i makaron w bulionie chili
Składniki dla 4 porcji
- 200 g cienkiego makaronu jajecznego
- 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego
- 4-5 łyżek sosu sojowego Kikkoman Less Salt
- 3 duże papryczki chili, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka imbiru, pokrojonego w cienkie słupki
- sok z połowy limonki
- 50 g jędrnych filetów z dorsza
- 4 szczypiorki z cebuli dymki
przygotowanie
Umieścić makaron w gotującej się wodzie i gotować przez 2-3 minuty, aż będzie miękki.
Do rondla wlać bulion, sos sojowy dodać chili, imbir i sok z cytryny, gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Do składników dodać dorsza pokrojonego w kawałki „na jeden kęs”, gotować przez kolejną minutę lub do czasu aż ryba stanie się biała.
Makaron przełożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć kawałki dorsza i zalać bulionem. Garnirować pokrojonym szczypiorkiem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 200 g cienkiego makaronu jajecznego
- 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego
- 4-5 łyżek sosu sojowego Kikkoman Less Salt
- 3 duże papryczki chili, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka imbiru, pokrojonego w cienkie słupki
- sok z połowy limonki
- 50 g jędrnych filetów z dorsza
- 4 szczypiorki z cebuli dymki