
25 od 48
Dip z batatów z sosem sojowym
Naturalnie warzony sos sojowy
Marynaty, sosy i dipy
Warzywa
Przepisy wegetariańskie
Boże Narodzenie
Czas przygotowania < 20 min

Całkowity czas
15 min.
Czas przygotowania:
15 min.
516 kJ / 123 kcal
Tłuszcz:
2.7 g
Białko:
1.7 g
Węglowodany:
20.8 g
Składniki dla 4 porcji
- 200 g batatów
- 60 ml słodkiego białego wina
- 160 ml wody mineralnej
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- 2 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany (lub bitej śmietany)
przygotowanie
- Bataty umyj i pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je obok siebie na talerzu. Przykryj folią spożywczą i podgrzej w kuchence mikrofalowej o mocy 600 watów przez około 3-4 minuty.
- Wyjmij talerz, przykryj bataty folią spożywczą i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie bataty obierz i pokrój w kostkę.
- W rondelku zagotuj białe wino, wodę mineralną i brązowy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy. Odstaw do ostygnięcia.
- Umieść bataty, ugotowaną mieszankę, pieprz cayenne i olej sezamowy w blenderze i zmiksuj na puree.
- Przed podaniem najpierw wlej kwaśną śmietanę (lub bitą śmietanę) do małej miski lub szklanki. Następnie dodaj dip z batatów i podawaj.
Dip z batatów świetnie pasuje między innymi do:
- chipsów z tortilli
- grissini
- krakersów
- chleba tostowego pokrojonego w paski lub paluszki
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas
15 min.
Czas przygotowania:
15 min.
516 kJ / 123 kcal
Tłuszcz:
2.7 g
Białko:
1.7 g
Węglowodany:
20.8 g
Składniki dla 4 porcji
- 200 g batatów
- 60 ml słodkiego białego wina
- 160 ml wody mineralnej
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- 2 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany (lub bitej śmietany)