Wyszukiwanie
Filtr
Dip z batatów z sosem sojowym
Bookmark
25 od 48

Dip z batatów z sosem sojowym

Dip z batatów z sosem sojowym
Całkowity czas 15 min.
Czas przygotowania: 15 min.
516 kJ / 123 kcal
Tłuszcz: 2.7 g
Białko: 1.7 g
Węglowodany: 20.8 g

Składniki dla 4 porcji

  • 200 g batatów
  • 60 ml słodkiego białego wina
  • 160 ml wody mineralnej
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany (lub bitej śmietany)

przygotowanie

  1. Bataty umyj i pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je obok siebie na talerzu. Przykryj folią spożywczą i podgrzej w kuchence mikrofalowej o mocy 600 watów przez około 3-4 minuty.
  2. Wyjmij talerz, przykryj bataty folią spożywczą i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie bataty obierz i pokrój w kostkę.
  3. W rondelku zagotuj białe wino, wodę mineralną i brązowy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Umieść bataty, ugotowaną mieszankę, pieprz cayenne i olej sezamowy w blenderze i zmiksuj na puree.
  5. Przed podaniem najpierw wlej kwaśną śmietanę (lub bitą śmietanę) do małej miski lub szklanki. Następnie dodaj dip z batatów i podawaj.

Dip z batatów świetnie pasuje między innymi do:

  • chipsów z tortilli
  • grissini
  • krakersów
  • chleba tostowego pokrojonego w paski lub paluszki

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 15 min.
Czas przygotowania: 15 min.
516 kJ / 123 kcal
Tłuszcz: 2.7 g
Białko: 1.7 g
Węglowodany: 20.8 g

Składniki dla 4 porcji

  • 200 g batatów
  • 60 ml słodkiego białego wina
  • 160 ml wody mineralnej
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany (lub bitej śmietany)