Dip z batatów z sosem sojowym
Przygotowanie
Krok 1
Bataty umyj i pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je obok siebie na talerzu. Przykryj folią spożywczą i podgrzej w kuchence mikrofalowej o mocy 600 watów przez około 3-4 minuty.
Krok 2
Wyjmij talerz, przykryj bataty folią spożywczą i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie bataty obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
W rondelku zagotuj białe wino, wodę mineralną i brązowy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 4
Umieść bataty, ugotowaną mieszankę, pieprz cayenne i olej sezamowy w blenderze i zmiksuj na puree.
Krok 5
Przed podaniem najpierw wlej kwaśną śmietanę (lub bitą śmietanę) do małej miski lub szklanki. Następnie dodaj dip z batatów i podawaj.
Wskazówka
Dip z batatów świetnie pasuje między innymi do:
chipsów z tortilli, grissini, krakersów, chleba tostowego pokrojonego w paski lub paluszki
ID przepisu: 138
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej