Dip z bakłażana z sosem sojowym i czosnkiem

Czas ogółem 60 min
60 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
główka czosnku
1 
bakłażan
3 łyżki
stołowe oliwy z oliwek
Sok z połówki limonki
2 łyżki
posiekanej natki pietruszki
Świeżo zmielony czarny pieprz
 ½ łyżeczka
płatków chili
Wartości odżywcze (na porcję) 446 kJ  /  106 kcal
7,5 g Tłuszcz
2,5 g Białko
6,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220°C w trybie góra/dół (200°C z termoobiegiem). Umyj czosnek i przekrój na pół. Umyj bakłażana, odetnij końce i przekrój wzdłuż na pół. Wyłóż rozciętą powierzchnią do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekrój kilkakrotnie po przekątnej i posmaruj cienko 1 łyżką stołową oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku ok. 30-40 minut. Usuń czosnek i bakłażan i zostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Wyciśnij miąższ czosnkowy. Miąższ bakłażana wyjmij łyżką. Zmiksuj na puree z czosnkiem, pozostałym olejem, sosem sojowym, sokiem z limonki i natką pietruszki. Dopraw papryką i płatkami chili. Podawaj.

Wskazówka

Dip z bakłażana świetnie pasuje między innymi do: świeżej bagietki, świeżej ciabatty, różnych serów oraz solonych migdałów.

ID przepisu: 328

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Rozgrzej piekarnik do 220°C w trybie góra/dół (200°C z termoobiegiem). Umyj czosnek i przekrój na pół. Umyj bakłażana, odetnij końce i przekrój wzdłuż na pół. Wyłóż rozciętą powierzchnią do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekrój kilkakrotnie po przekątnej i posmaruj cienko 1 łyżką stołową oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku ok. 30-40 minut. Usuń czosnek i bakłażan i zostaw do ostygnięcia.

Wyciśnij miąższ czosnkowy. Miąższ bakłażana wyjmij łyżką. Zmiksuj na puree z czosnkiem, pozostałym olejem, sosem sojowym, sokiem z limonki i natką pietruszki. Dopraw papryką i płatkami chili. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.