
342 od 445
Dip z bakłażana z sosem sojowym i czosnkiem
Naturalnie warzony sos sojowy
Marynaty, sosy i dipy
Warzywa
Przepisy wegetariańskie
Dieta wegańska
Boże Narodzenie

Całkowity czas:
60 min.
Czas przygotowania:
60 min.
446 kJ / 106 kcal
Tłuszcz:
7.5 g
Białko:
2.5 g
Węglowodany:
6.6 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 1 główka czosnku
- 1 bakłażan
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- Sok z połówki limonki
- 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- ½ łyżeczki płatków chili
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220°C w trybie góra/dół (200°C z termoobiegiem). Umyj czosnek i przekrój na pół. Umyj bakłażana, odetnij końce i przekrój wzdłuż na pół. Wyłóż rozciętą powierzchnią do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekrój kilkakrotnie po przekątnej i posmaruj cienko 1 łyżką stołową oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku ok. 30-40 minut. Usuń czosnek i bakłażan i zostaw do ostygnięcia.
- Wyciśnij miąższ czosnkowy. Miąższ bakłażana wyjmij łyżką. Zmiksuj na puree z czosnkiem, pozostałym olejem, sosem sojowym, sokiem z limonki i natką pietruszki. Dopraw papryką i płatkami chili. Podawaj.
Dip z bakłażana świetnie pasuje między innymi do:
- świeżej bagietki, świeżej ciabatty, różnych serów oraz solonych migdałów
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
60 min.
Czas przygotowania:
60 min.
446 kJ / 106 kcal
Tłuszcz:
7.5 g
Białko:
2.5 g
Węglowodany:
6.6 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 1 główka czosnku
- 1 bakłażan
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- Sok z połówki limonki
- 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- ½ łyżeczki płatków chili