Dip z bakłażana z sosem sojowym i czosnkiem
Wyszukiwanie
Filtr
Dip z bakłażana z sosem sojowym i czosnkiem
Bookmark
9 od 328

Dip z bakłażana z sosem sojowym i czosnkiem

Dip z bakłażana z sosem sojowym i czosnkiem
Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
446 kJ / 106 kcal
Tłuszcz: 7.5 g
Białko: 2.5 g
Węglowodany: 6.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 główka czosnku
  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • Sok z połówki limonki
  • 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • ½ łyżeczki płatków chili

przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C w trybie góra/dół (200°C z termoobiegiem). Umyj czosnek i przekrój na pół. Umyj bakłażana, odetnij końce i przekrój wzdłuż na pół. Wyłóż rozciętą powierzchnią do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekrój kilkakrotnie po przekątnej i posmaruj cienko 1 łyżką stołową oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku ok. 30-40 minut. Usuń czosnek i bakłażan i zostaw do ostygnięcia.
  2. Wyciśnij miąższ czosnkowy. Miąższ bakłażana wyjmij łyżką. Zmiksuj na puree z czosnkiem, pozostałym olejem, sosem sojowym, sokiem z limonki i natką pietruszki. Dopraw papryką i płatkami chili. Podawaj.

Dip z bakłażana świetnie pasuje między innymi do:

  • świeżej bagietki, świeżej ciabatty, różnych serów oraz solonych migdałów

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
446 kJ / 106 kcal
Tłuszcz: 7.5 g
Białko: 2.5 g
Węglowodany: 6.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 główka czosnku
  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • Sok z połówki limonki
  • 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • ½ łyżeczki płatków chili