Wyszukiwanie
Filtr
Dip oliwkowy
Bookmark
345 od 428

Dip oliwkowy

Dip oliwkowy
Całkowity czas 10 min.
Czas przygotowania: 10 min.
951 kJ / 227 kcal
Tłuszcz: 21.1 g
Białko: 2.9 g
Węglowodany: 6.1 g

Składniki dla 4 porcji

  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 60 g łagodnych zielonych oliwek (bez pestek)
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe puree jabłkowego
  • 2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka cukru
  • Grubo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki kaparów
  • Opcjonalnie: posiekane orzeszki pinii i plasterki oliwek do przybrania

przygotowanie

  1. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki na dip poza kaparami.
  2. Drobno posiekaj kapary. Wymieszaj, wlej dip do małej miski i podawaj.

Dip z sosu sojowego i oliwek świetnie pasuje do:

  • cienkich, świeżo upieczonych kromek bagietki

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 10 min.
Czas przygotowania: 10 min.
951 kJ / 227 kcal
Tłuszcz: 21.1 g
Białko: 2.9 g
Węglowodany: 6.1 g

Składniki dla 4 porcji

  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 60 g łagodnych zielonych oliwek (bez pestek)
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe puree jabłkowego
  • 2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka cukru
  • Grubo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki kaparów
  • Opcjonalnie: posiekane orzeszki pinii i plasterki oliwek do przybrania