Wyszukiwanie
Filtr
Dip "bagna cauda" z tofu i sosem sojowym
Bookmark
108 od 259

Dip "bagna cauda" z tofu i sosem sojowym

Czas przygotowania: 20 min.
Kalorie (na porcję): 1009 kJ / 241 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 3 ząbki czosnku
  • ½ małej cebuli
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe białego wina
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (= 185 g)
  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 100 g twardego tofu
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 2 łyżki stołowe startego parmezanu
  • 1 łyżka stołowa kaparów
  • ½ łyżeczki soli
  • Odrobina świeżo zmielonego białego pieprzu

przygotowanie

  1. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej w rondelku ½  łyżki stołowej oliwy z oliwek. Dodaj czosnek i cebulę i podsmaż. Wlej białe wino, zagotowuj i przelej do miksera.
  2. Odsącz tuńczyka. W rondelku rozgrzej kolejne ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek. Dodaj tuńczyka i smaż, aż tuńczyk stanie się „suchy”. Dodaj 2 łyżki stołowe sosu sojowego i chwilę podsmażaj. Przełóż na talerz i zostaw do ostygnięcia.
  3. Dodaj tuńczyka do mieszanki cebulowo-czosnkowej w mikserze. Dodaj dobrze odsączone tofu, pozostały sos sojowy i oliwę, sok z cytryny i miód oraz puree. Dodaj parmezan, kapary, sól i pieprz. Wymieszaj z grubsza i podawaj.

Dip „bagna cauda” świetnie pasuje między innymi do:

  • surowych paluszków warzywnych, takich jak marchew, seler, ogórek, papryka, rzodkiew
  • gotowanych warzyw, takich jak zielone szparagi, młoda kukurydza, kalafior, brokuły itp.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 3 ząbki czosnku
  • ½ małej cebuli
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe białego wina
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (= 185 g)
  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 100 g twardego tofu
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 2 łyżki stołowe startego parmezanu
  • 1 łyżka stołowa kaparów
  • ½ łyżeczki soli
  • Odrobina świeżo zmielonego białego pieprzu