
182 od 392
Czekoladowy sernik z chrupiącą kruszonką panko
Naturalnie warzony sos sojowy
Naturalnie warzony słodki sos sojowy
Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu
Desery
Boże Narodzenie

Całkowity czas
100 min.
Czas przygotowania:
5 min.
czas gotowania
95 min.
1701 kJ / 406 kcal
Tłuszcz:
19.8 g
Białko:
14.1 g
Węglowodany:
41.4 g
Składniki dla 12 porcji
Na spód:
- 120 g masła
- 60 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu
- 80 g cukru
- 60 g mielonych migdałów
Na masę:
- 60 g mlecznej czekolady
- 2 saszetki budyniu waniliowego w proszku (albo 70 g sosu custard w proszku lub mąki kukurydzianej)
- 200 g cukru
- 60 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 kg chudego twarogu (lub serka śmietankowego)
- 200 ml mleka owsianego (lub zwykłego)
- 4 łyżki naturalnie warzonego słodkiego sosu sojowego Kikkoman (lub 4 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman + ok. 1/2-3/4 łyżeczki cukru)
Na przybranie:
- 15 g mielonych migdałów
- 15 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu
przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ (160℃ z termoobiegiem). Wyłóż tortownicę (Ø 28-30 cm) papierem do pieczenia. Podgrzej masło, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj bułkę tartą panko z cukrem, roztopionym masłem i migdałami. Rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy i mocno dociśnij. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.
- Przygotuj nadzienie. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w misce nad rondelkiem z gotującą się wodą.
- W osobnej misce wymieszaj budyń waniliowy, cukier i masło. Dodaj jajka, twaróg, mleko owsiane i słodki sos sojowy (lub sos sojowy i cukier). Mieszaj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Odłóż 100 g. Resztę mieszanki rozprowadź równomiernie na uprzednio upieczonym spodzie.
- Czekoladę wymieszaj z odłożoną mieszanką twarogową. Łyżką nałóż czekoladową mieszankę na jaśniejszą mieszankę. Delikatnie obracaj łyżką, aby uzyskać efekt „marmuru”.
- Przygotuj przybranie. Wymieszaj migdały i bulkę tartą panko. Posyp sernik i piecz w piekarniku ok. 50 minut.
- Nie wyjmuj ciasta z tortownicy bezpośrednio po upieczeniu - odłóż je na podstawkę pod gorące naczynia na ok. 2 godziny. Następnie zdejmij boczną część tortownicy. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Pokrój sernik czekoladowy na kawałki i podawaj.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas
100 min.
Czas przygotowania:
5 min.
czas gotowania
95 min.
1701 kJ / 406 kcal
Tłuszcz:
19.8 g
Białko:
14.1 g
Węglowodany:
41.4 g
Składniki dla 12 porcji
Na spód:
- 120 g masła
- 60 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu
- 80 g cukru
- 60 g mielonych migdałów
Na masę:
- 60 g mlecznej czekolady
- 2 saszetki budyniu waniliowego w proszku (albo 70 g sosu custard w proszku lub mąki kukurydzianej)
- 200 g cukru
- 60 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 kg chudego twarogu (lub serka śmietankowego)
- 200 ml mleka owsianego (lub zwykłego)
- 4 łyżki naturalnie warzonego słodkiego sosu sojowego Kikkoman (lub 4 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman + ok. 1/2-3/4 łyżeczki cukru)
Na przybranie:
- 15 g mielonych migdałów
- 15 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu