Czekoladowy sernik z chrupiącą kruszonką panko

Czas ogółem 100 min
5 min Czas przygotowania
95 min Czas gotowania

Składniki

12 porcj(e/i)

Na spód:

120 g
masła
80 g
cukru
60 g
mielonych migdałów

Na masę:

60 g
mlecznej czekolady
2 
saszetki budyniu waniliowego w proszku (albo 70 g sosu custard w proszku lub mąki kukurydzianej)
200 g
cukru
60 g
miękkiego masła
2 
jajka
1 kg
chudego twarogu (lub serka śmietankowego)
200 ml
mleka owsianego (lub zwykłego)

Na przybranie:

15 g
mielonych migdałów
Wartości odżywcze (na porcję) 1701 kJ  /  406 kcal
19,8 g Tłuszcz
14,1 g Białko
41,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180℃ (160℃ z termoobiegiem). Wyłóż tortownicę (Ø 28-30 cm) papierem do pieczenia. Podgrzej masło, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj bułkę tartą panko z cukrem, roztopionym masłem i migdałami. Rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy i mocno dociśnij. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.

Krok 2

Przygotuj nadzienie. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w misce nad rondelkiem z gotującą się wodą.

Krok 3

W osobnej misce wymieszaj budyń waniliowy, cukier i masło. Dodaj jajka, twaróg, mleko owsiane i słodki sos sojowy (lub sos sojowy i cukier). Mieszaj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Odłóż 100 g. Resztę mieszanki rozprowadź równomiernie na uprzednio upieczonym spodzie.

Krok 4

Czekoladę wymieszaj z odłożoną mieszanką twarogową. Łyżką nałóż czekoladową mieszankę na jaśniejszą mieszankę. Delikatnie obracaj łyżką, aby uzyskać efekt „marmuru”. 

Krok 5

Przygotuj przybranie. Wymieszaj migdały i bulkę tartą panko. Posyp sernik i piecz w piekarniku ok. 50 minut.

Krok 6

Nie wyjmuj ciasta z tortownicy bezpośrednio po upieczeniu - odłóż je na podstawkę pod gorące naczynia na ok. 2 godziny. Następnie zdejmij boczną część tortownicy. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Pokrój sernik czekoladowy na kawałki i podawaj.

ID przepisu: 840

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Rozgrzej piekarnik do 180℃ (160℃ z termoobiegiem). Wyłóż tortownicę (Ø 28-30 cm) papierem do pieczenia. Podgrzej masło, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj bułkę tartą panko z cukrem, roztopionym masłem i migdałami. Rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy i mocno dociśnij. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.

Przygotuj nadzienie. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w misce nad rondelkiem z gotującą się wodą.

W osobnej misce wymieszaj budyń waniliowy, cukier i masło. Dodaj jajka, twaróg, mleko owsiane i słodki sos sojowy (lub sos sojowy i cukier). Mieszaj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Odłóż 100 g. Resztę mieszanki rozprowadź równomiernie na uprzednio upieczonym spodzie.

Czekoladę wymieszaj z odłożoną mieszanką twarogową. Łyżką nałóż czekoladową mieszankę na jaśniejszą mieszankę. Delikatnie obracaj łyżką, aby uzyskać efekt „marmuru”. 

Przygotuj przybranie. Wymieszaj migdały i bulkę tartą panko. Posyp sernik i piecz w piekarniku ok. 50 minut.

Nie wyjmuj ciasta z tortownicy bezpośrednio po upieczeniu - odłóż je na podstawkę pod gorące naczynia na ok. 2 godziny. Następnie zdejmij boczną część tortownicy. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Pokrój sernik czekoladowy na kawałki i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.