Czekoladowy sernik z chrupiącą kruszonką panko
Wyszukiwanie
Filtr
Czekoladowy sernik z chrupiącą kruszonką panko
Bookmark
142 od 294

Czekoladowy sernik z chrupiącą kruszonką panko

Czekoladowy sernik z chrupiącą kruszonką panko
Całkowity czas 100 min.
Czas przygotowania: 5 min.
czas gotowania 95 min.
1701 kJ / 406 kcal
Tłuszcz: 19.8 g
Białko: 14.1 g
Węglowodany: 41.4 g

Składniki dla 12 porcja / porcje

Na spód:

Na masę:

Na przybranie:

przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180℃ (160℃ z termoobiegiem). Wyłóż tortownicę (Ø 28-30 cm) papierem do pieczenia. Podgrzej masło, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj bułkę tartą panko z cukrem, roztopionym masłem i migdałami. Rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy i mocno dociśnij. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.
  2. Przygotuj nadzienie. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w misce nad rondelkiem z gotującą się wodą.
  3. W osobnej misce wymieszaj budyń waniliowy, cukier i masło. Dodaj jajka, twaróg, mleko owsiane i słodki sos sojowy (lub sos sojowy i cukier). Mieszaj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Odłóż 100 g. Resztę mieszanki rozprowadź równomiernie na uprzednio upieczonym spodzie.
  4. Czekoladę wymieszaj z odłożoną mieszanką twarogową. Łyżką nałóż czekoladową mieszankę na jaśniejszą mieszankę. Delikatnie obracaj łyżką, aby uzyskać efekt „marmuru”. 
  5. Przygotuj przybranie. Wymieszaj migdały i bulkę tartą panko. Posyp sernik i piecz w piekarniku ok. 50 minut.
  6. Nie wyjmuj ciasta z tortownicy bezpośrednio po upieczeniu - odłóż je na podstawkę pod gorące naczynia na ok. 2 godziny. Następnie zdejmij boczną część tortownicy. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Pokrój sernik czekoladowy na kawałki i podawaj.
Całkowity czas 100 min.
Czas przygotowania: 5 min.
czas gotowania 95 min.
1701 kJ / 406 kcal
Tłuszcz: 19.8 g
Białko: 14.1 g
Węglowodany: 41.4 g

Składniki dla 12 porcja / porcje

Na spód:

Na masę:

Na przybranie: