
Cytrusowy łosoś z piekarnika

Składniki dla 4 porcji
- 4 filety z łososia
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny lub limonki
- 3 łyżki stołowe Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 szczypta czarnego pieprzu
przygotowanie
Wszystkie składniki zmieszać na marynatę, włożyć do niej filety z łososia i całość wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aby łosoś „naciągnął” marynatą.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200˚C. Piec łososia w piekarniku przez ok. 15 minut, aż ryba nabierze kruchości. W trakcie pieczenia kilkukrotnie posmarować rybę marynatą.
Upieczonego łososia przystroić ziołami, plasterkami cytryny lub limonki i ewentualnie odrobiną świeżej papryczki chili. Filety z łososia podać z ziemniakami i zieloną sałatą.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 4 filety z łososia
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny lub limonki
- 3 łyżki stołowe Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 szczypta czarnego pieprzu