Wyszukiwanie
Filtr
Churrosy z sosem czekoladowym
Bookmark
14 od 28

Churrosy z sosem czekoladowym

Churrosy to obłędnie pyszne, podłużne „pączki” smażone na głębokim tłuszczu, oprószone cukrem cynamonowym i maczane w gęstym sosie czekoladowym.

Churrosy z sosem czekoladowym
Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
2452 kJ / 588 kcal
Tłuszcz: 28,7 g
Białko: 8,3 g
Węglowodany: 74,6 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Churrosy

  • olej do smażenia

Sos czekoladowy

Przygotowanie:

  1. Przygotuj churrosy. Na patelnię do smażenia sauté wlej wodę. Dodaj masło, 25 g cukru, ½ łyżeczki cynamonu i sos sojowy Kikkoman. Podgrzewaj, aż masło się roztopi, a woda zagotuje. Dodaj mąkę i podgrzewaj przez około 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Dodaj jajko i mieszaj, aż połączy się z resztą składników. Napełnij ciastem szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie gwiazdki. 
  2. Rozgrzej olej do 170°C w dużym rondlu lub frytkownicy. Wyciśnij paski ciasta o długości 5-6 cm. Smaż około 3-4 minuty, aż nabiorą złocistego koloru i staną się chrupiące.
  3. Wymieszaj 1 łyżeczkę cynamonu i 100 g cukru. Oprósz gorące churrosy.
  4. Przygotuj sos. Do małego rondelka dodaj masło, śmietankę kremówkę i posiekaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i rozpuści w śmietance. Dopraw sosem sojowym Kikkoman. Podawaj z churrososami.

Wskazówka:

  • Porcja churrosów z przepisu jest całkiem spora, ale trudno przygotować mniejszą. Możesz wycisnąć ze szprycy całe ciasto i je zamrozić. Później będziesz po prostu smażyć tyle ciasta, ile churrosów chcesz zjeść. Coś słodkiego na ząb w zaledwie kilka minut! Oprócz sosu czekoladowego, churrosy możesz podawać z  lodami waniliowymi.

 

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
2452 kJ / 588 kcal
Tłuszcz: 28,7 g
Białko: 8,3 g
Węglowodany: 74,6 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Churrosy

  • olej do smażenia

Sos czekoladowy