
14 od 28
Churrosy z sosem czekoladowym
Churrosy to obłędnie pyszne, podłużne „pączki” smażone na głębokim tłuszczu, oprószone cukrem cynamonowym i maczane w gęstym sosie czekoladowym.

Całkowity czas:
30 min.
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
2452 kJ / 588 kcal
Tłuszcz:
28,7 g
Białko:
8,3 g
Węglowodany:
74,6 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
Churrosy
- 250 ml wody
- 25 g masła
- 125 g cukru
- 1½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 175 g zwykłej mąki
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sos czekoladowy
- 25 g masła
- 50 ml śmietanki kremówki 36%
- 75 g gorzkiej czekolady
- 10 ml Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Przygotowanie:
- Przygotuj churrosy. Na patelnię do smażenia sauté wlej wodę. Dodaj masło, 25 g cukru, ½ łyżeczki cynamonu i sos sojowy Kikkoman. Podgrzewaj, aż masło się roztopi, a woda zagotuje. Dodaj mąkę i podgrzewaj przez około 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Dodaj jajko i mieszaj, aż połączy się z resztą składników. Napełnij ciastem szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie gwiazdki.
- Rozgrzej olej do 170°C w dużym rondlu lub frytkownicy. Wyciśnij paski ciasta o długości 5-6 cm. Smaż około 3-4 minuty, aż nabiorą złocistego koloru i staną się chrupiące.
- Wymieszaj 1 łyżeczkę cynamonu i 100 g cukru. Oprósz gorące churrosy.
- Przygotuj sos. Do małego rondelka dodaj masło, śmietankę kremówkę i posiekaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i rozpuści w śmietance. Dopraw sosem sojowym Kikkoman. Podawaj z churrososami.
Wskazówka:
- Porcja churrosów z przepisu jest całkiem spora, ale trudno przygotować mniejszą. Możesz wycisnąć ze szprycy całe ciasto i je zamrozić. Później będziesz po prostu smażyć tyle ciasta, ile churrosów chcesz zjeść. Coś słodkiego na ząb w zaledwie kilka minut! Oprócz sosu czekoladowego, churrosy możesz podawać z lodami waniliowymi.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
30 min.
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
2452 kJ / 588 kcal
Tłuszcz:
28,7 g
Białko:
8,3 g
Węglowodany:
74,6 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
Churrosy
- 250 ml wody
- 25 g masła
- 125 g cukru
- 1½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 175 g zwykłej mąki
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sos czekoladowy
- 25 g masła
- 50 ml śmietanki kremówki 36%
- 75 g gorzkiej czekolady
- 10 ml Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman