Churrosy z sosem czekoladowym

Czas ogółem 30 min
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Churrosy to obłędnie pyszne, podłużne „pączki” smażone na głębokim tłuszczu, oprószone cukrem cynamonowym i maczane w gęstym sosie czekoladowym.

Składniki

4 porcj(e/i)

Churrosy

250 ml
wody
25 g
masła
125 g
cukru
1 ½ łyżeczki
mielonego cynamonu
175 g
zwykłej mąki
1 
jajko
olej do smażenia

Sos czekoladowy

25 g
masła
50 ml
śmietanki kremówki 36%
75 g
gorzkiej czekolady
Wartości odżywcze (na porcję) 2452 kJ  /  588 kcal
28,7 g Tłuszcz
8,3 g Białko
74,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj churrosy. Na patelnię do smażenia sauté wlej wodę. Dodaj masło, 25 g cukru, ½ łyżeczki cynamonu i sos sojowy Kikkoman. Podgrzewaj, aż masło się roztopi, a woda zagotuje. Dodaj mąkę i podgrzewaj przez około 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Dodaj jajko i mieszaj, aż połączy się z resztą składników. Napełnij ciastem szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie gwiazdki. 

Krok 2

Rozgrzej olej do 170°C w dużym rondlu lub frytkownicy. Wyciśnij paski ciasta o długości 5-6 cm. Smaż około 3-4 minuty, aż nabiorą złocistego koloru i staną się chrupiące.

Krok 3

Wymieszaj 1 łyżeczkę cynamonu i 100 g cukru. Oprósz gorące churrosy.

Krok 4

Przygotuj sos. Do małego rondelka dodaj masło, śmietankę kremówkę i posiekaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i rozpuści w śmietance. Dopraw sosem sojowym Kikkoman. Podawaj z churrososami.

Tip

Porcja churrosów z przepisu jest całkiem spora, ale trudno przygotować mniejszą. Możesz wycisnąć ze szprycy całe ciasto i je zamrozić. Później będziesz po prostu smażyć tyle ciasta, ile churrosów chcesz zjeść. Coś słodkiego na ząb w zaledwie kilka minut! Oprócz sosu czekoladowego, churrosy możesz podawać z  lodami waniliowymi.

ID przepisu: 1059

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj churrosy. Na patelnię do smażenia sauté wlej wodę. Dodaj masło, 25 g cukru, ½ łyżeczki cynamonu i sos sojowy Kikkoman. Podgrzewaj, aż masło się roztopi, a woda zagotuje. Dodaj mąkę i podgrzewaj przez około 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Dodaj jajko i mieszaj, aż połączy się z resztą składników. Napełnij ciastem szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie gwiazdki. 

Rozgrzej olej do 170°C w dużym rondlu lub frytkownicy. Wyciśnij paski ciasta o długości 5-6 cm. Smaż około 3-4 minuty, aż nabiorą złocistego koloru i staną się chrupiące.

Wymieszaj 1 łyżeczkę cynamonu i 100 g cukru. Oprósz gorące churrosy.

Przygotuj sos. Do małego rondelka dodaj masło, śmietankę kremówkę i posiekaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i rozpuści w śmietance. Dopraw sosem sojowym Kikkoman. Podawaj z churrososami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.