Wyszukiwanie
Filtr
Chrupiące taquitos z kurczakiem
Bookmark
15 od 28

Chrupiące taquitos z kurczakiem

Taquitos to nadziewane, zwinięte i usmażone mini-tacosy. Wypróbuj taquitos z farszem z pikantnego kurczaka i dodatkiem meksykańskiej salsy.

Chrupiące taquitos z kurczakiem
Całkowity czas: 35 min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
1938 kJ / 464 kcal
Tłuszcz: 32,6 g
Białko: 17,5 g
Węglowodany: 21,9 g

Składniki na 6 porcj(e/i)

  • 75 g startego sera cheddar
  • 50 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanej w drobną kostkę papryczki jalapeño
  • 6 małych tortilli (o średnicy około 15 cm)
  • olej do smażenia

Salsa pico de gallo

  • 100 g sałaty lodowej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 75 g crème fraîche
  • 1 awokado
  • 4 łyżki ostrego sosu (np. Pikantnego sosu z papryką chili do Kimchi Kikkoman – dzieci obejdą się bez niego)
  • świeża kolendra
  • dodatkowo: małe drewniane patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w rondlu. Dodaj sos sojowy Kikkoman, liście laurowe i ziarna pieprzu. Zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż, żeby szybciej się ugotowała. Duś przez około 10-12 minut. Wyjmij kurczaka z wody i ostudź. Pokrój kurczaka na mniejsze kawałki.
  2. Kurczaka wymieszaj z serem cheddar, serkiem śmietankowym, sosem sojowym Kikkoman i przyprawami.
  3. Nałóż farsz na tortille i ciasno zwiń. Zepnij patyczkami do szaszłyków. 
  4. Smaż na głębokim oleju przez około 4-5 minut, aż staną się chrupiące i złociste. Odłóż taquitos na podstawkę do stygnięcia na kilka minut i pozwól odkapać nadmiarowi tłuszczu.
  5. Przygotuj salsę Pico de gallo. Pomidory, cebulę i papryczkę jalapeño pokrój w drobną kostkę i dobrze wymieszaj. Dopraw olejem, drobno posiekaną kolendrą, sokiem z limonki i sosem sojowym Kikkoman
  6. Taquitos ułóż na talerzu z pokrojoną sałatą lodową, pomidorami, crème fraîche, pokrojonym w kostkę awokado, ostrym sosem i świeżą kolendrą. Podawaj z salsą.

Wskazówka:

  • Do przygotowania tego przepisu możesz użyć resztek ugotowanego kurczaka, jeśli masz go już w lodówce. Porcje dania możesz zamrażać.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 35 min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
1938 kJ / 464 kcal
Tłuszcz: 32,6 g
Białko: 17,5 g
Węglowodany: 21,9 g

Składniki na 6 porcj(e/i)

  • 75 g startego sera cheddar
  • 50 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanej w drobną kostkę papryczki jalapeño
  • 6 małych tortilli (o średnicy około 15 cm)
  • olej do smażenia

Salsa pico de gallo

  • 100 g sałaty lodowej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 75 g crème fraîche
  • 1 awokado
  • 4 łyżki ostrego sosu (np. Pikantnego sosu z papryką chili do Kimchi Kikkoman – dzieci obejdą się bez niego)
  • świeża kolendra
  • dodatkowo: małe drewniane patyczki do szaszłyków