
15 od 28
Chrupiące taquitos z kurczakiem
Taquitos to nadziewane, zwinięte i usmażone mini-tacosy. Wypróbuj taquitos z farszem z pikantnego kurczaka i dodatkiem meksykańskiej salsy.

Całkowity czas:
35 min.
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
1938 kJ / 464 kcal
Tłuszcz:
32,6 g
Białko:
17,5 g
Węglowodany:
21,9 g
Składniki na 6 porcj(e/i)
- 1 l wody
- 4 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 200 g filetu z piersi z kurczaka
- 75 g startego sera cheddar
- 50 g serka śmietankowego
- 2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka posiekanej w drobną kostkę papryczki jalapeño
- 6 małych tortilli (o średnicy około 15 cm)
- olej do smażenia
Salsa pico de gallo
- 100 g pomidorów
- 50 g cebuli
- 1 papryczka jalapeño
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 g świeżej kolendry
- 1 limonka
- 1 łyżka Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 100 g sałaty lodowej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 75 g crème fraîche
- 1 awokado
- 4 łyżki ostrego sosu (np. Pikantnego sosu z papryką chili do Kimchi Kikkoman – dzieci obejdą się bez niego)
- świeża kolendra
- dodatkowo: małe drewniane patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w rondlu. Dodaj sos sojowy Kikkoman, liście laurowe i ziarna pieprzu. Zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż, żeby szybciej się ugotowała. Duś przez około 10-12 minut. Wyjmij kurczaka z wody i ostudź. Pokrój kurczaka na mniejsze kawałki.
- Kurczaka wymieszaj z serem cheddar, serkiem śmietankowym, sosem sojowym Kikkoman i przyprawami.
- Nałóż farsz na tortille i ciasno zwiń. Zepnij patyczkami do szaszłyków.
- Smaż na głębokim oleju przez około 4-5 minut, aż staną się chrupiące i złociste. Odłóż taquitos na podstawkę do stygnięcia na kilka minut i pozwól odkapać nadmiarowi tłuszczu.
- Przygotuj salsę Pico de gallo. Pomidory, cebulę i papryczkę jalapeño pokrój w drobną kostkę i dobrze wymieszaj. Dopraw olejem, drobno posiekaną kolendrą, sokiem z limonki i sosem sojowym Kikkoman
- Taquitos ułóż na talerzu z pokrojoną sałatą lodową, pomidorami, crème fraîche, pokrojonym w kostkę awokado, ostrym sosem i świeżą kolendrą. Podawaj z salsą.
Wskazówka:
- Do przygotowania tego przepisu możesz użyć resztek ugotowanego kurczaka, jeśli masz go już w lodówce. Porcje dania możesz zamrażać.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
35 min.
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
1938 kJ / 464 kcal
Tłuszcz:
32,6 g
Białko:
17,5 g
Węglowodany:
21,9 g
Składniki na 6 porcj(e/i)
- 1 l wody
- 4 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 200 g filetu z piersi z kurczaka
- 75 g startego sera cheddar
- 50 g serka śmietankowego
- 2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka posiekanej w drobną kostkę papryczki jalapeño
- 6 małych tortilli (o średnicy około 15 cm)
- olej do smażenia
Salsa pico de gallo
- 100 g pomidorów
- 50 g cebuli
- 1 papryczka jalapeño
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 g świeżej kolendry
- 1 limonka
- 1 łyżka Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 100 g sałaty lodowej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 75 g crème fraîche
- 1 awokado
- 4 łyżki ostrego sosu (np. Pikantnego sosu z papryką chili do Kimchi Kikkoman – dzieci obejdą się bez niego)
- świeża kolendra
- dodatkowo: małe drewniane patyczki do szaszłyków