
14 od 14
Chili sin carne
Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem
Dania główne
Kuchnia meksykańska
Przepisy wegetariańskie
Jesień
Zima

Całkowity czas:
60 min.
Czas przygotowania:
60 min.
2428 kJ / 580 kcal
Tłuszcz:
3.7 g
Białko:
30.9 g
Węglowodany:
92.9 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka soczewicy
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki
- 1 łyżka stołowa oregano
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 100 ml sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
- 1 duży słodki ziemniak
- 1 puszka fasoli
- 8 łyżek stołowych jogurtu owsianego
- Kilka liści kolendry
- 8 małych tortilli
Przygotowanie:
Obierz czosnek i cebulę. Wyciśnij czosnek i pokrój cebulę w cienkie pierścienie. Przekrój paprykę na pół, usuń rdzeń, białą skórkę i nasiona, umyj i pokrój w paski. Odcedź soczewicę.
Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie. Dodaj paprykę, płatki chili, kolendrę, kminek, sproszkowaną paprykę i oregano i kontynuuj smażenie przez 1-2 minuty. Dodaj soczewicę, pomidory, 300 ml wody i sos teriyaki i gotuj przez kolejne 15 minut.
Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Odcedź fasolę, dodaj do chili wraz z ziemniakiem i gotuj przez kolejne 20-25 minut. Podawaj chili sin carne z dodatkiem jogurtu i tortillami.
Dobra rada! Aby zwiększyć ilość porcji, użyj więcej soczewicy lub fasoli albo podawaj z ryżem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
60 min.
Czas przygotowania:
60 min.
2428 kJ / 580 kcal
Tłuszcz:
3.7 g
Białko:
30.9 g
Węglowodany:
92.9 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka soczewicy
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki
- 1 łyżka stołowa oregano
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 100 ml sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
- 1 duży słodki ziemniak
- 1 puszka fasoli
- 8 łyżek stołowych jogurtu owsianego
- Kilka liści kolendry
- 8 małych tortilli