Wyszukiwanie
Filtr
Chili sin carne
Bookmark
14 od 14

Chili sin carne

Chili sin carne
Całkowity czas: 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
2428 kJ / 580 kcal
Tłuszcz: 3.7 g
Białko: 30.9 g
Węglowodany: 92.9 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka soczewicy 
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka płatków chili 
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki 
  • 1 łyżka stołowa oregano
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 100 ml sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
  • 1 duży słodki ziemniak
  • 1 puszka fasoli 
  • 8 łyżek stołowych jogurtu owsianego 
  • Kilka liści kolendry
  • 8 małych tortilli 

Przygotowanie:

Obierz czosnek i cebulę. Wyciśnij czosnek i pokrój cebulę w cienkie pierścienie. Przekrój paprykę na pół, usuń rdzeń, białą skórkę i nasiona, umyj i pokrój w paski. Odcedź soczewicę.

Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie. Dodaj paprykę, płatki chili, kolendrę, kminek, sproszkowaną paprykę i oregano i kontynuuj smażenie przez 1-2 minuty. Dodaj soczewicę, pomidory, 300 ml wody i sos teriyaki i gotuj przez kolejne 15 minut.

Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Odcedź fasolę, dodaj do chili wraz z ziemniakiem i gotuj przez kolejne 20-25 minut. Podawaj chili sin carne z dodatkiem jogurtu i tortillami.

Dobra rada! Aby zwiększyć ilość porcji, użyj więcej soczewicy lub fasoli albo podawaj z ryżem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
2428 kJ / 580 kcal
Tłuszcz: 3.7 g
Białko: 30.9 g
Węglowodany: 92.9 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka soczewicy 
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka płatków chili 
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki 
  • 1 łyżka stołowa oregano
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 100 ml sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
  • 1 duży słodki ziemniak
  • 1 puszka fasoli 
  • 8 łyżek stołowych jogurtu owsianego 
  • Kilka liści kolendry
  • 8 małych tortilli