Chili sin carne

Czas ogółem 60 min
60 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
2 
cebule
4 
ząbki czosnku
1 
czerwona papryka
1 
puszka soczewicy
2 łyżki
oleju roślinnego
1 łyżeczka
płatków chili
2 łyżeczki
mielonej kolendry
2 łyżeczki
kminku
1 łyżka
sproszkowanej papryki
1 łyżka
oregano
1 
puszka siekanych pomidorów
1 
duży słodki ziemniak
1 
puszka fasoli
8 łyżki
jogurtu owsianego
Kilka liści kolendry
8 
małych tortilli
Wartości odżywcze (na porcję) 2428 kJ  /  580 kcal
3,7 g Tłuszcz
30,9 g Białko
92,9 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Obierz czosnek i cebulę. Wyciśnij czosnek i pokrój cebulę w cienkie pierścienie. Przekrój paprykę na pół, usuń rdzeń, białą skórkę i nasiona, umyj i pokrój w paski. Odcedź soczewicę.

Krok 2

Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie. Dodaj paprykę, płatki chili, kolendrę, kminek, sproszkowaną paprykę i oregano i kontynuuj smażenie przez 1-2 minuty. Dodaj soczewicę, pomidory, 300 ml wody i sos teriyaki i gotuj przez kolejne 15 minut.

Krok 3

Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Odcedź fasolę, dodaj do chili wraz z ziemniakiem i gotuj przez kolejne 20-25 minut. Podawaj chili sin carne z dodatkiem jogurtu i tortillami.

Wskazówka

Aby zwiększyć ilość porcji, użyj więcej soczewicy lub fasoli albo podawaj z ryżem.

ID przepisu: 53

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Obierz czosnek i cebulę. Wyciśnij czosnek i pokrój cebulę w cienkie pierścienie. Przekrój paprykę na pół, usuń rdzeń, białą skórkę i nasiona, umyj i pokrój w paski. Odcedź soczewicę.

Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie. Dodaj paprykę, płatki chili, kolendrę, kminek, sproszkowaną paprykę i oregano i kontynuuj smażenie przez 1-2 minuty. Dodaj soczewicę, pomidory, 300 ml wody i sos teriyaki i gotuj przez kolejne 15 minut.

Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Odcedź fasolę, dodaj do chili wraz z ziemniakiem i gotuj przez kolejne 20-25 minut. Podawaj chili sin carne z dodatkiem jogurtu i tortillami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.