
Burritos zapiekane z kurczakiem teriyaki

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 1 łyżka stołowa oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 600 g udek z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych na kawałki wielkości kęsów
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 100 ml sosu Kikkoman barbecue teriyaki z miodem
- 1 łyżeczka sosu chili
- 400 g czarnej fasoli lub czerwonej fasoli Kidney (z puszki), przepłukanej
- i odsączonej
- 200 g ugotowanego ryżu
- mały pęczek grubo siekanej kolendry
- 4 duże tortille
- 100 g startego sera cheddar
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C/180°C z termoobiegiem (gaz: poziom 6).
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić na średnim ogniu przez
4 – 5 minut, aż zacznie robić się miękka. Mieszając dodać kurczaka
i podsmażać przez kolejne 8 – 10 minut, aż mięso zbrązowieje. Mieszając dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę, a następnie dodać sos barbecue teriyaki z miodem, sos chili, fasolę i ryż. Kontynuować gotowanie jeszcze przez minutę, aż wszystko będzie gorące, a następnie dodać większą część kolendry.
i piec 15 – 20 minut do momentu, aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru. Posypać resztą kolendry i podać.
Mieszankę rozdzielić na 4 tortille, każdy placek zwinąć w rulon i zawinąć końce, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Włożyć tortille do formy do pieczenia i całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 1 łyżka stołowa oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 600 g udek z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych na kawałki wielkości kęsów
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 100 ml sosu Kikkoman barbecue teriyaki z miodem
- 1 łyżeczka sosu chili
- 400 g czarnej fasoli lub czerwonej fasoli Kidney (z puszki), przepłukanej
- i odsączonej
- 200 g ugotowanego ryżu
- mały pęczek grubo siekanej kolendry
- 4 duże tortille
- 100 g startego sera cheddar