Burritos zapiekane z kurczakiem teriyaki

Czas ogółem 60 min

Składniki

4 porcj(e/i)
1 łyżka
oleju
1 
cebula pokrojona w kostkę
600 g
udek z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych na kawałki wielkości kęsów
2 
rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka
sosu chili
400 g
czarnej fasoli lub czerwonej fasoli Kidney (z puszki), przepłukanej
200 g
ugotowanego ryżu
mały pęczek grubo siekanej kolendry
4 
duże tortille
100 g
startego sera cheddar
Wartości odżywcze (na porcję) 2740 kJ  /  654 kcal
19,9 g Tłuszcz
50 g Białko
67,9 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C/180°C z termoobiegiem (gaz: poziom 6).

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić na średnim ogniu przez. 4 – 5 minut, aż zacznie robić się miękka. Mieszając dodać kurczaka i podsmażać przez kolejne 8 – 10 minut, aż mięso zbrązowieje. Mieszając dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę, a następnie dodać Sos Teriyaki z miodem Kikkoman, sos chili, fasolę i ryż. Kontynuować gotowanie jeszcze przez minutę, aż wszystko będzie gorące, a następnie dodać większą część kolendry.

Krok 3

i piec 15 – 20 minut do momentu, aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru. Posypać resztą kolendry i podać. Mieszankę rozdzielić na 4 tortille, każdy placek zwinąć w rulon i zawinąć końce, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Włożyć tortille do formy do pieczenia i całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika.

ID przepisu: 99

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C/180°C z termoobiegiem (gaz: poziom 6).

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić na średnim ogniu przez. 4 – 5 minut, aż zacznie robić się miękka. Mieszając dodać kurczaka i podsmażać przez kolejne 8 – 10 minut, aż mięso zbrązowieje. Mieszając dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę, a następnie dodać Sos Teriyaki z miodem Kikkoman, sos chili, fasolę i ryż. Kontynuować gotowanie jeszcze przez minutę, aż wszystko będzie gorące, a następnie dodać większą część kolendry.

i piec 15 – 20 minut do momentu, aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru. Posypać resztą kolendry i podać. Mieszankę rozdzielić na 4 tortille, każdy placek zwinąć w rulon i zawinąć końce, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Włożyć tortille do formy do pieczenia i całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.