Burger z kalafiora teriyaki z serem halloumi

Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
2 
średnie kalafiory bez liści
3 łyżki
oleju roślinnego
2 
czerwone cebule, każda pokrojona na 8 łódeczek
225 g
halloumi, pokrojonego na 8 plastrów
3 łyżki
majonezu light
2 łyżeczki
sosu sriracha
Sok z ½ limonki
50 g
rukoli
4 
bułki z sezamem
Wartości odżywcze (na porcję) 2218 kJ  /  529 kcal
27,6 g Tłuszcz
26,6 g Białko
45,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z wentylatorem/z gazem na 6. Wyłóż blachę do pieczenia folią. 

Krok 2

Wykrój dwa steki ze środka każdego kalafiora, upewniając się, że trzyma się on na podstawie, żeby otrzymać 4 steki (odłóż mniejsze części, aby użyć ich w innym przepisie). Pokryj steki 4 łyżkami marynaty teriyaki.

Krok 3

Rozgrzej łyżkę oleju na szerokiej patelni i smaż steki z kalafiora przez 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się ciemnobrązowe (być może trzeba to będzie robić partiami). Przełóż na blachę do pieczenia i umieść w piekarniku na 10 minut, aż staną się miękkie.

Krok 4

W międzyczasie dodaj na patelnię 1 łyżkę oleju oraz czerwoną cebulę. Smaż przez 5 minut, aż cebula zacznie mięknąć, a następnie dodaj pozostałe 2 łyżki marynaty teriyaki i smaż przez kolejne 2 minuty, aż się zeszkli. Odłóż na bok.

Krok 5

Wytrzyj patelnię. Dodaj pozostały olej i smaż plastry halloumi przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe.

Krok 6

Zmieszaj majonez z sosem siriracha i sokiem z limonki. Przekrój bułki na pół i rozsmaruj odrobinę majonezu na dolnych połówkach. Na wierzchu połóż stek z kalafiora, 2 plastry halloumi, trochę cebuli i rukoli, a następnie nakryj drugą połówką bułki. Podawaj z frytkami i sałatką.

ID przepisu: 327

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z wentylatorem/z gazem na 6. Wyłóż blachę do pieczenia folią. 

Wykrój dwa steki ze środka każdego kalafiora, upewniając się, że trzyma się on na podstawie, żeby otrzymać 4 steki (odłóż mniejsze części, aby użyć ich w innym przepisie). Pokryj steki 4 łyżkami marynaty teriyaki.

Rozgrzej łyżkę oleju na szerokiej patelni i smaż steki z kalafiora przez 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się ciemnobrązowe (być może trzeba to będzie robić partiami). Przełóż na blachę do pieczenia i umieść w piekarniku na 10 minut, aż staną się miękkie.

W międzyczasie dodaj na patelnię 1 łyżkę oleju oraz czerwoną cebulę. Smaż przez 5 minut, aż cebula zacznie mięknąć, a następnie dodaj pozostałe 2 łyżki marynaty teriyaki i smaż przez kolejne 2 minuty, aż się zeszkli. Odłóż na bok.

Wytrzyj patelnię. Dodaj pozostały olej i smaż plastry halloumi przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe.

Zmieszaj majonez z sosem siriracha i sokiem z limonki. Przekrój bułki na pół i rozsmaruj odrobinę majonezu na dolnych połówkach. Na wierzchu połóż stek z kalafiora, 2 plastry halloumi, trochę cebuli i rukoli, a następnie nakryj drugą połówką bułki. Podawaj z frytkami i sałatką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.