Wyszukiwanie
Filtr
Burger z kalafiora teriyaki z serem halloumi
Bookmark
181 od 370

Burger z kalafiora teriyaki z serem halloumi

Burger z kalafiora teriyaki z serem halloumi
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 20 min.
2218 kJ / 529 kcal
Tłuszcz: 27.6 g
Białko: 26.6 g
Węglowodany: 45.3 g
Tłuszcze nasycone: 10.7 g
Błonnik: 7 g
Cukry: 15.9 g
Sód: 4.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z wentylatorem/z gazem na 6. Wyłóż blachę do pieczenia folią. 

Wykrój dwa steki ze środka każdego kalafiora, upewniając się, że trzyma się on na podstawie, żeby otrzymać 4 steki (odłóż mniejsze części, aby użyć ich w innym przepisie). Pokryj steki 4 łyżkami marynaty teriyaki.

Rozgrzej łyżkę oleju na szerokiej patelni i smaż steki z kalafiora przez 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się ciemnobrązowe (być może trzeba to będzie robić partiami). Przełóż na blachę do pieczenia i umieść w piekarniku na 10 minut, aż staną się miękkie.

W międzyczasie dodaj na patelnię 1 łyżkę oleju oraz czerwoną cebulę. Smaż przez 5 minut, aż cebula zacznie mięknąć, a następnie dodaj pozostałe 2 łyżki marynaty teriyaki i smaż przez kolejne 2 minuty, aż się zeszkli. Odłóż na bok.

Wytrzyj patelnię. Dodaj pozostały olej i smaż plastry halloumi przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe.

Zmieszaj majonez z sosem siriracha i sokiem z limonki. Przekrój bułki na pół i rozsmaruj odrobinę majonezu na dolnych połówkach. Na wierzchu połóż stek z kalafiora, 2 plastry halloumi, trochę cebuli i rukoli, a następnie nakryj drugą połówką bułki. Podawaj z frytkami i sałatką.

Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 20 min.
2218 kJ / 529 kcal
Tłuszcz: 27.6 g
Białko: 26.6 g
Węglowodany: 45.3 g
Tłuszcze nasycone: 10.7 g
Błonnik: 7 g
Cukry: 15.9 g
Sód: 4.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje