
Burger z kalafiora teriyaki z serem halloumi

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 2 średnie kalafiory bez liści
- 6 łyżek stołowych marynaty Teriyaki Kikkoman lub Marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 2 czerwone cebule, każda pokrojona na 8 łódeczek
- 225 g halloumi, pokrojonego na 8 plastrów
- 3 łyżki stołowe majonezu light
- 2 łyżeczki sosu sriracha
- Sok z ½ limonki
- 50 g rukoli
- 4 bułki z sezamem
przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z wentylatorem/z gazem na 6. Wyłóż blachę do pieczenia folią.
Wykrój dwa steki ze środka każdego kalafiora, upewniając się, że trzyma się on na podstawie, żeby otrzymać 4 steki (odłóż mniejsze części, aby użyć ich w innym przepisie). Pokryj steki 4 łyżkami marynaty teriyaki.
Rozgrzej łyżkę oleju na szerokiej patelni i smaż steki z kalafiora przez 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się ciemnobrązowe (być może trzeba to będzie robić partiami). Przełóż na blachę do pieczenia i umieść w piekarniku na 10 minut, aż staną się miękkie.
W międzyczasie dodaj na patelnię 1 łyżkę oleju oraz czerwoną cebulę. Smaż przez 5 minut, aż cebula zacznie mięknąć, a następnie dodaj pozostałe 2 łyżki marynaty teriyaki i smaż przez kolejne 2 minuty, aż się zeszkli. Odłóż na bok.
Wytrzyj patelnię. Dodaj pozostały olej i smaż plastry halloumi przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe.
Zmieszaj majonez z sosem siriracha i sokiem z limonki. Przekrój bułki na pół i rozsmaruj odrobinę majonezu na dolnych połówkach. Na wierzchu połóż stek z kalafiora, 2 plastry halloumi, trochę cebuli i rukoli, a następnie nakryj drugą połówką bułki. Podawaj z frytkami i sałatką.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 2 średnie kalafiory bez liści
- 6 łyżek stołowych marynaty Teriyaki Kikkoman lub Marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 2 czerwone cebule, każda pokrojona na 8 łódeczek
- 225 g halloumi, pokrojonego na 8 plastrów
- 3 łyżki stołowe majonezu light
- 2 łyżeczki sosu sriracha
- Sok z ½ limonki
- 50 g rukoli
- 4 bułki z sezamem