
392 od 481
Burger z ciecierzycy
Naturalnie warzony ekologiczny sos sojowy
Dania główne
Warzywa
Przepisy wegetariańskie
Wiosna
Lato
Jesień

Całkowity czas:
510 min.
Czas przygotowania:
30 min.
Czas marynowania:
480 min.
1136 kJ / 271 kcal
Tłuszcz:
9.55 g
Białko:
12.52 g
Węglowodany:
36.89 g
Składniki na 6 porcj(e/i)
- 300 g ciecierzycy
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2-4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka kminku
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciecierzycę pozostawić do namoczenia na 8 godzin w wodzie. Gdy zmięknie, wymieszać ciecierzycę z wodą, jajem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, naturalnie warzonym ekologicznym sosem sojowym Kikkoman i przyprawami. Rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać oliwę i przy użyciu łyżki formować burgery, smażyć z każdej strony na złoty brąz.
Podawać z sosem wedle uznania, np. jogurtem naturalnym z ziołami.
Wskazówka: zamiast suszonej można użyć ciecierzycy z puszki.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
510 min.
Czas przygotowania:
30 min.
Czas marynowania:
480 min.
1136 kJ / 271 kcal
Tłuszcz:
9.55 g
Białko:
12.52 g
Węglowodany:
36.89 g
Składniki na 6 porcj(e/i)
- 300 g ciecierzycy
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2-4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka kminku
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek