Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
198 od 246

Burger wegetariański

Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie (na porcję): 553 kJ / 132 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 2 małe lub 1 duży bakłażan
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 8 łyżeczek sosu Kikkoman barbecue teriyaki z miodem
  • 250 g sera halloumi, pokrojonego na 8 kawałków
  • 4 bułki do burgerów z sezamem, przekrojone na pół i podpieczone
  • 4 duże garści rukoli

przygotowanie

Końce bakłażana odciąć i wyrzucić. Pozostałość z bakłażana pokroić na 8 grubych plastrów (grubość ok. 1,5-2 cm). Natrzeć powierzchnię plastrów (nie skórę) oliwą z oliwek (łącznie: 3 łyżeczki). Plastry położyć na patelni i smażyć z każdej strony przez 4 minuty na średnim ogniu do momentu, aż bakłażan zarumieni się na złoty brąz i zmięknie. Dodać sos Kikkoman barbecue teriyaki z miodem, zredukować temperaturę i całość smażyć jeszcze przez kilka minut. Podczas smażenia obracać bakłażana w sosie, tak aby sos całkowicie pokrył plastry.

W międzyczasie rozgrzać pozostałą oliwę na innej patelni lub patelni grillowej, dodać ser halloumi i smażyć go 1-2 minuty z każdej strony na złoto-brązowy kolor.

Rozdzielić po jednej garści rukoli na spodnią część podpieczonych bułek do burgerów. Na rukoli ułożyć 2 plastry bakłażana, a następnie skropić go jedną łyżeczką sosu teriyaki z patelni i całość przykryć serem halloumi. Na koniec nałożyć górną połówkę bułki.

Przygotowanie na grillu

Plastry bakłażana natrzeć oliwą zgodnie z opisem, a następnie grillować przez 4-5 minut, wzgl. do momentu aż plastry będą upieczone. Zdjąć z grilla i skropić sosem barbecue teriyaki z miodem. Ponownie włożyć na grill i grillować przez 1-2 minuty z każdej strony, aż plastry nabiorą połysku. W międzyczasie natrzeć ser halloumi pozostałą oliwą i grillować przez 2-3 minuty z każdej strony, aż ser zrumieni się na złoty brąz i zmięknie. 

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 2 małe lub 1 duży bakłażan
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 8 łyżeczek sosu Kikkoman barbecue teriyaki z miodem
  • 250 g sera halloumi, pokrojonego na 8 kawałków
  • 4 bułki do burgerów z sezamem, przekrojone na pół i podpieczone
  • 4 duże garści rukoli