Burger tofu z Coleslawem teriyaki i dressingiem sriracha

Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na Coleslawa

150 g
czerwonej kapusty
1 
duża marchewka
1 łyżka
jogurtu owsianego (lub sojowego)
1 łyżeczka
musztardy
Świeżo zmielony pieprz

Na dressing

2 łyżki
jogurtu owsianego (lub sojowego)
2 łyżki
sosu sriracha chili

Oraz

350 g
tofu
2 łyżki
mąki pełnoziarnistej
1 łyżka
sezamu
Sól i świeżo zmielony pieprz
2 ½ łyżki
oleju roślinnego
1 
czerwona cebula
50 g
sałaty
4 
bułek do burgerów
100 g
kimchi (albo kiszonej kapusty)
Wartości odżywcze (na porcję) 1481 kJ  /  353 kcal
8,2 g Tłuszcz
17,2 g Białko
48,5 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Aby przyrządzić surówkę Coleslaw, usuń zewnętrzne liście czerwonej kapusty, pokrój ją na cztery części, wykonaj cięcie w kształcie klina, aby wyciąć twardy środek i posiekaj na drobne paski. Usuń końce marchewki, obierz i za pomocą obieraczki pokrój na cienkie paseczki. Wymieszaj marynatę teriyaki, jogurt i musztardę, połącz z kapustą i marchewką i dopraw pieprzem.

Krok 2

Aby przyrządzić dressing, zmieszaj jogurt, sos sriracha i sos sojowy. Pokrój tofu na cztery plastry. Zmieszaj mąkę z sezamem. Obtocz tofu równomiernie w mieszance i dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu przez 3-4 minuty z obu stron. Obierz cebulę i pokrój na paski. Umyj i odwiruj sałatę.

Krok 3

Przekrój na połowy bułki do burgerów. Na dolnej połówce połóż surówkę Coleslaw teriyaki, sałatę, tofu, kimchi oraz cebulę i skrop dressingiem. Przykryj drugą połówką bułki i podawaj.

ID przepisu: 145

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Aby przyrządzić surówkę Coleslaw, usuń zewnętrzne liście czerwonej kapusty, pokrój ją na cztery części, wykonaj cięcie w kształcie klina, aby wyciąć twardy środek i posiekaj na drobne paski. Usuń końce marchewki, obierz i za pomocą obieraczki pokrój na cienkie paseczki. Wymieszaj marynatę teriyaki, jogurt i musztardę, połącz z kapustą i marchewką i dopraw pieprzem.

Aby przyrządzić dressing, zmieszaj jogurt, sos sriracha i sos sojowy. Pokrój tofu na cztery plastry. Zmieszaj mąkę z sezamem. Obtocz tofu równomiernie w mieszance i dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu przez 3-4 minuty z obu stron. Obierz cebulę i pokrój na paski. Umyj i odwiruj sałatę.

Przekrój na połowy bułki do burgerów. Na dolnej połówce połóż surówkę Coleslaw teriyaki, sałatę, tofu, kimchi oraz cebulę i skrop dressingiem. Przykryj drugą połówką bułki i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.