Wyszukiwanie
Filtr
3 od 14

Burger pikantny kurczak

Burger pikantny kurczak
Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
2410 kJ / 576 kcal
Tłuszcz: 28.8 g
Białko: 43.5 g
Węglowodany: 36.5 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 8 łyżeczek Sosu Kikkoman teriyaki z Prażonym Czosnkiem
  • 4 plasterki sera cheddar
  • 4 bułki do burgerów, przekrojone na pół i podpieczone
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 2 marynowane papryczki jalapeño w plasterkach
  • liście sałaty

Przygotowanie:

Piersi kurczaka umieścić pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej, a następnie rozbić na plastry o grubości 1-1,5 cm przy użyciu wałka do ciasta. W dużej, powlekanej patelni rozgrzać oliwę. Piersi z kurczaka smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem i kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut. Na każdej piersi kurczaka umieścić plasterek sera i poczekać, aż ser się roztopi.

Liście sałaty ułożyć na spodniej połówce bułki, na sałatę położyć pierś kurczaka i skropić ciepłym sosem teriyaki. Górną część bułki posmarować łyżeczką majonezu, a następnie rozłożyć na niej kilka plasterków jalapeño. Na koniec złożyć burgera w jedną całość.

Przygotowanie na grillu

Opłukane i osuszone piersi kurczaka natrzeć oliwą i grillować przez 4 minuty z każdej strony. Zdjąć z grilla i posmarować sosem teriyaki. Jeszcze raz umieścić mięso na grillu i grillować przez kilka minut z każdej strony, skrapiając je pozostałym sosem. Na każdej piersi kurczaka umieścić plasterek sera i poczekać, aż ser się roztopi. Na koniec ułożyć na bułce. 

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
2410 kJ / 576 kcal
Tłuszcz: 28.8 g
Białko: 43.5 g
Węglowodany: 36.5 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 8 łyżeczek Sosu Kikkoman teriyaki z Prażonym Czosnkiem
  • 4 plasterki sera cheddar
  • 4 bułki do burgerów, przekrojone na pół i podpieczone
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 2 marynowane papryczki jalapeño w plasterkach
  • liście sałaty