
Burger pikantny kurczak

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 4 filety z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 8 łyżeczek Sosu Kikkoman teriyaki z Prażonym Czosnkiem
- 4 plasterki sera cheddar
- 4 bułki do burgerów, przekrojone na pół i podpieczone
- 4 łyżeczki majonezu
- 2 marynowane papryczki jalapeño w plasterkach
- liście sałaty
Przygotowanie:
Piersi kurczaka umieścić pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej, a następnie rozbić na plastry o grubości 1-1,5 cm przy użyciu wałka do ciasta. W dużej, powlekanej patelni rozgrzać oliwę. Piersi z kurczaka smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem i kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut. Na każdej piersi kurczaka umieścić plasterek sera i poczekać, aż ser się roztopi.
Liście sałaty ułożyć na spodniej połówce bułki, na sałatę położyć pierś kurczaka i skropić ciepłym sosem teriyaki. Górną część bułki posmarować łyżeczką majonezu, a następnie rozłożyć na niej kilka plasterków jalapeño. Na koniec złożyć burgera w jedną całość.
Przygotowanie na grillu
Opłukane i osuszone piersi kurczaka natrzeć oliwą i grillować przez 4 minuty z każdej strony. Zdjąć z grilla i posmarować sosem teriyaki. Jeszcze raz umieścić mięso na grillu i grillować przez kilka minut z każdej strony, skrapiając je pozostałym sosem. Na każdej piersi kurczaka umieścić plasterek sera i poczekać, aż ser się roztopi. Na koniec ułożyć na bułce.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 4 filety z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 8 łyżeczek Sosu Kikkoman teriyaki z Prażonym Czosnkiem
- 4 plasterki sera cheddar
- 4 bułki do burgerów, przekrojone na pół i podpieczone
- 4 łyżeczki majonezu
- 2 marynowane papryczki jalapeño w plasterkach
- liście sałaty