Burger klasyczny

Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
1 łyżka
oleju roślinnego
4 
burgery wołowe dobrej jakości (ok. 125 g każdy)
4 
bułki do burgerów z sezamem, przekrojone na pół i podpieczone
4 
plasterki sera cheddar
liście sałaty
 ½ 
dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
1 
mięsisty pomidor, pokrojony w plasterki
Wartości odżywcze (na porcję) 2021 kJ  /  483 kcal
26,1 g Tłuszcz
20,2 g Białko
43,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

W dużej, powlekanej patelni rozgrzać olej. Burgery smażyć je na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Odrobinę zmniejszyć temperaturę i dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym sezamem. Kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut, obracając burgery w sosie, aby nabrały połysku. Na każdym burgerze położyć plasterek sera i roztopić.

Krok 2

Kilka listków sałaty ułożyć na spodniej części bułki. Następnie położyć cebulę, pomidora i pokryty serem burger. Polać burgera łyżką ciepłego sosu teriyaki i całość przykryć górną połówką bułki.

Przygotowanie na grillu

Uformowane burgery posmarować oliwą i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od temperatury grilla). Posmarować burgery sosem teriyaki i kontynuować grillowanie jeszcze przez kilka minut. Przykryć burgery plastrami sera i roztopić. 

ID przepisu: 183

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

W dużej, powlekanej patelni rozgrzać olej. Burgery smażyć je na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Odrobinę zmniejszyć temperaturę i dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym sezamem. Kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut, obracając burgery w sosie, aby nabrały połysku. Na każdym burgerze położyć plasterek sera i roztopić.

Kilka listków sałaty ułożyć na spodniej części bułki. Następnie położyć cebulę, pomidora i pokryty serem burger. Polać burgera łyżką ciepłego sosu teriyaki i całość przykryć górną połówką bułki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.