
Burger klasyczny

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 4 burgery wołowe dobrej jakości (ok. 125 g każdy)
- 4 bułki do burgerów z sezamem, przekrojone na pół i podpieczone
- 8 łyżeczek sosu Kikkoman teriyaki z prażonym sezamem
- 4 plasterki sera cheddar
- liście sałaty
- 1/2 dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
- 1 mięsisty pomidor, pokrojony w plasterki
przygotowanie
W dużej, powlekanej patelni rozgrzać olej. Burgery smażyć je na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Odrobinę zmniejszyć temperaturę i dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym sezamem. Kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut, obracając burgery w sosie, aby nabrały połysku. Na każdym burgerze położyć plasterek sera i roztopić.
Kilka listków sałaty ułożyć na spodniej części bułki. Następnie położyć cebulę, pomidora i pokryty serem burger. Polać burgera łyżką ciepłego sosu teriyaki i całość przykryć górną połówką bułki.
Przygotowanie na grillu
Uformowane burgery posmarować oliwą i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od temperatury grilla). Posmarować burgery sosem teriyaki i kontynuować grillowanie jeszcze przez kilka minut. Przykryć burgery plastrami sera i roztopić.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 4 burgery wołowe dobrej jakości (ok. 125 g każdy)
- 4 bułki do burgerów z sezamem, przekrojone na pół i podpieczone
- 8 łyżeczek sosu Kikkoman teriyaki z prażonym sezamem
- 4 plasterki sera cheddar
- liście sałaty
- 1/2 dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
- 1 mięsisty pomidor, pokrojony w plasterki