Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
239 od 246

Burger klasyczny

Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie (na porcję): 483 kJ / 115 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 4 burgery wołowe dobrej jakości (ok. 125 g każdy)
  • 4 bułki do burgerów z sezamem, przekrojone na pół i podpieczone
  • 8 łyżeczek sosu Kikkoman teriyaki z prażonym sezamem
  • 4 plasterki sera cheddar
  • liście sałaty
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
  • 1 mięsisty pomidor, pokrojony w plasterki

przygotowanie

W dużej, powlekanej patelni rozgrzać olej. Burgery smażyć je na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Odrobinę zmniejszyć temperaturę i dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym sezamem. Kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut, obracając burgery w sosie, aby nabrały połysku. Na każdym burgerze położyć plasterek sera i roztopić.

Kilka listków sałaty ułożyć na spodniej części bułki. Następnie położyć cebulę, pomidora i pokryty serem burger. Polać burgera łyżką ciepłego sosu teriyaki i całość przykryć górną połówką bułki.

Przygotowanie na grillu

Uformowane burgery posmarować oliwą i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od temperatury grilla). Posmarować burgery sosem teriyaki i kontynuować grillowanie jeszcze przez kilka minut. Przykryć burgery plastrami sera i roztopić. 

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 4 burgery wołowe dobrej jakości (ok. 125 g każdy)
  • 4 bułki do burgerów z sezamem, przekrojone na pół i podpieczone
  • 8 łyżeczek sosu Kikkoman teriyaki z prażonym sezamem
  • 4 plasterki sera cheddar
  • liście sałaty
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
  • 1 mięsisty pomidor, pokrojony w plasterki