
Bułeczki Bao z łososiem

Składniki dla 4 porcja / porcje
Na rybę
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru (około 2 cm)
- 4 łyżki stołowe Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżki stołowej oleju sezamowego
- 400 g filetu z łososia (bez skóry)
Na sos
- 40 g majonezu
- 40 ml słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- Płatki chili (opcjonalnie)
Na przybranie
- 1 mały ekologiczny ogórek
- 1 łyżka stołowa Cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- 8 liści sałaty
- 8 bułeczek Bao
- 80 g kiełków fasoli
przygotowanie
1. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Obierz i drobno zetrzyj imbir. Zmieszaj miód, olej sezamowy, imbir i czosnek. Umyj i osusz łososia. Posmaruj marynatą i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
2. Przygotuj sos mieszając majonez, sos chili, sos sojowy i płatki chili.
3. Smaż łososia na nieprzywierającej patelni, aż będzie go można łatwo podzielić na kawałki. Dobrze wymieszaj z sokami ze smażenia.
4. Przygotuj przybranie. Umyj ogórka, pokrój go wzdłuż na paski i zamarynuj w sosie ponzu. Umyj i odwiruj sałatę. Posmaruj bułki sosem. Na wierzchu połóż sałatę, ogórka, łososia oraz kiełki. Podawaj.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
Na rybę
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru (około 2 cm)
- 4 łyżki stołowe Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżki stołowej oleju sezamowego
- 400 g filetu z łososia (bez skóry)
Na sos
- 40 g majonezu
- 40 ml słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- Płatki chili (opcjonalnie)
Na przybranie
- 1 mały ekologiczny ogórek
- 1 łyżka stołowa Cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- 8 liści sałaty
- 8 bułeczek Bao
- 80 g kiełków fasoli