
218 od 451
Budda Bowl z tuńczykiem i warzywami

Całkowity czas:
20 min.
Czas przygotowania:
20 min.
1540 kJ / 368 kcal
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 150 g czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 2 małe cukinie
- 2 cebule dymki
- 1 czerwona cebula
- 200 g tuńczyka
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 cytryna
- 4 łyżeczki sosu Poke Kikkoman
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki. Tuńczyka pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Włożyć tuńczyka na patelnię i smażyć przez 3 minuty, obracając. Zdjąć patelnię z ognia, dodać połowę ziaren sezamu i wymieszać.
Ryż włożyć do miski, dodać przyprawę do ryżu do sushi Kikkoman i wymieszać, a następnie rozdzielić go na cztery miseczki. Na ryż wyłożyć warzywa i tuńczyka. Udekorować startą skórką cytryny i pozostałym ziarnem sezamu.
Sos Poke wymieszać z 4 łyżkami oliwy z oliwek, pozostałym olejem sezamowym i sokiem z cytryny. Można wykorzystać jako dressing do sałaty.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
20 min.
Czas przygotowania:
20 min.
1540 kJ / 368 kcal
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 150 g czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 2 małe cukinie
- 2 cebule dymki
- 1 czerwona cebula
- 200 g tuńczyka
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 cytryna
- 4 łyżeczki sosu Poke Kikkoman
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman