Wyszukiwanie
Filtr
Budda Bowl z tuńczykiem i warzywami
Bookmark
172 od 428

Budda Bowl z tuńczykiem i warzywami

Budda Bowl z tuńczykiem i warzywami
Całkowity czas 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
1540 kJ / 368 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 150 g czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule dymki
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g tuńczyka
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki sosu Poke Kikkoman 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman

przygotowanie

Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki. Tuńczyka pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Włożyć tuńczyka na patelnię i smażyć przez 3 minuty, obracając. Zdjąć patelnię z ognia, dodać połowę ziaren sezamu i wymieszać.

Ryż włożyć do miski, dodać przyprawę do ryżu do sushi Kikkoman i wymieszać, a następnie rozdzielić go na cztery miseczki. Na ryż wyłożyć warzywa i tuńczyka. Udekorować startą skórką cytryny i pozostałym ziarnem sezamu.

Sos Poke wymieszać z 4 łyżkami oliwy z oliwek, pozostałym olejem sezamowym i sokiem z cytryny. Można wykorzystać jako dressing do sałaty.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
1540 kJ / 368 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 150 g czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule dymki
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g tuńczyka
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki sosu Poke Kikkoman 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman