
Bruschetta z edamame i półsuszonymi pomidorami

Składniki dla 4 porcja / porcje
Na pastę edamame:
- 400 g edamame, bez łupinek
- 1 awokado
- 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 3 łyżki stołowe oleju arachidowego (lub roślinnego)
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe cukru pudru
- 1 szczypta soli
Na przybranie z pomidorów:
- Ok. 180 g półsuszonych pomidorów (sprawdź przepis poniżej)
- 2-3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Oregano (lub bazylia) według uznania
- ½ wegańskiej bagietki
przygotowanie
- Przygotuj pastę edamame. Zblanszuj i schłódź edamame. Dobrze odsącz i usuń cienką skórkę. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Obierz awokado i pokrój miąższ w plasterki.
- Umieść 200 g edamame i wszystkie pozostałe składniki na pastę w blenderze i zmiksuj.
- Przygotuj przybranie z pomidorów. Przekrój pomidory na pół i włóż do miski. Dopraw sosem sojowym, 3 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i oregano.
- Pokrój bagietkę na kromki o grubości 1 cm. Posmaruj pozostałą oliwą i stostuj. Posmaruj kromki pastą edamame i ułóż na wierzchu resztę edamame. Udekoruj przybraniem z pomidorów i podawaj.
Przygotuj półsuszone pomidory. Możesz wstawić je do piekarnika i w międzyczasie spokojnie zająć się resztą przygotowań. Rozgrzej piekarnik do 120-130°C w trybie góra-dół. 400 g pomidorków koktajlowych umyj i przekrój na połowy. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 2 godziny.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
Na pastę edamame:
- 400 g edamame, bez łupinek
- 1 awokado
- 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 3 łyżki stołowe oleju arachidowego (lub roślinnego)
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe cukru pudru
- 1 szczypta soli
Na przybranie z pomidorów:
- Ok. 180 g półsuszonych pomidorów (sprawdź przepis poniżej)
- 2-3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Oregano (lub bazylia) według uznania
- ½ wegańskiej bagietki