Bruschetta z edamame i półsuszonymi pomidorami
Wyszukiwanie
Filtr
Bruschetta z edamame i półsuszonymi pomidorami
Bookmark
90 od 260

Bruschetta z edamame i półsuszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie (na porcję): 2520 kJ / 602 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na pastę edamame:

  • 400 g edamame, bez łupinek
  • 1 awokado
  • 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 3 łyżki stołowe oleju arachidowego (lub roślinnego)
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • 1 szczypta soli

Na przybranie z pomidorów:

  • Ok. 180 g półsuszonych pomidorów (sprawdź przepis poniżej)
  • 2-3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Oregano (lub bazylia) według uznania
  • ½ wegańskiej bagietki

przygotowanie

  1. Przygotuj pastę edamame. Zblanszuj i schłódź edamame. Dobrze odsącz i usuń cienką skórkę. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Obierz awokado i pokrój miąższ w plasterki. 
  2. Umieść 200 g edamame i wszystkie pozostałe składniki na pastę w blenderze i zmiksuj.
  3. Przygotuj przybranie z pomidorów. Przekrój pomidory na pół i włóż do miski. Dopraw sosem sojowym, 3 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i oregano.
  4. Pokrój bagietkę na kromki o grubości 1 cm. Posmaruj pozostałą oliwą i stostuj. Posmaruj kromki pastą edamame i ułóż na wierzchu resztę edamame. Udekoruj przybraniem z pomidorów i podawaj.

Przygotuj półsuszone pomidory. Możesz wstawić je do piekarnika i w międzyczasie spokojnie zająć się resztą przygotowań. Rozgrzej piekarnik do 120-130°C w trybie góra-dół. 400 g pomidorków koktajlowych umyj i przekrój na połowy. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 2 godziny.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

Na pastę edamame:

  • 400 g edamame, bez łupinek
  • 1 awokado
  • 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 3 łyżki stołowe oleju arachidowego (lub roślinnego)
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • 1 szczypta soli

Na przybranie z pomidorów:

  • Ok. 180 g półsuszonych pomidorów (sprawdź przepis poniżej)
  • 2-3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Oregano (lub bazylia) według uznania
  • ½ wegańskiej bagietki