Brokuły au gratin, kalafior i glazurowana słodka dynia z chrupiącą kruszonką z sosem sojowym
Wyszukiwanie
Filtr
Brokuły au gratin, kalafior i glazurowana słodka dynia z chrupiącą kruszonką z sosem sojowym
Bookmark
162 od 260

Brokuły au gratin, kalafior i glazurowana słodka dynia z chrupiącą kruszonką z sosem sojowym

Czas przygotowania: 45 min.
Kalorie (na porcję): 1380 kJ / 330 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki stołowe oleju arachidowego (lub roślinnego)
  • 30 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka owsianego (lub migdałowego/sojowego)
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki stołowe mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • Pieprz

Na kruszonkę z sosem sojowym:

przygotowanie

  1. Brokuły i kalafior pokrój na małe różyczki. Umyj, zblanszuj i dobrze osusz. Dynię obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę (ok. 1 cm). W małym garnku rozgrzej olej, dodaj dynię i podsmaż. Wlej sok jabłkowy i zagotuj. Dodaj sos sojowy i gotuj, aż płyn prawie całkowicie odparuje.
  2. Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozgrzej olej arachidowy. Dodaj mąkę i podsmaż. Stopniowo dolewaj ciepłe mleko owsiane, bulion i mleko kokosowe. Mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty. Sos dopraw cukrem, solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160°C w trybie góra-dół (140°C w piecu konwekcyjnym). Przygotuj kruszonkę z sosu sojowego. Dobrze wymieszaj sos sojowy z olejem arachidowym. Mąkę panko przełóż do miski, wlej mieszankę sosu sojowego z olejem arachidowym i dobrze wymieszaj. Wyłóż mieszankę panko na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz przez około 6-7 minut. Pietruszkę umyj i osusz. Oderwij listki i drobno posiekaj. Wyjmij mieszankę panko z piekarnika i wymieszaj z pietruszką.
  4. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C w trybie góra-dół (200°C w piecu konwekcyjnym). Umieść glazurowaną dynię w naczyniu żaroodpornym i naprzemiennie układaj brokuły i kalafior. Polej sosem beszamelowym i piecz w piekarniku przez około 2-3 minuty, aż się zarumienią. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp kruszonką z sosu sojowego i podawaj.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

Na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki stołowe oleju arachidowego (lub roślinnego)
  • 30 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka owsianego (lub migdałowego/sojowego)
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki stołowe mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • Pieprz

Na kruszonkę z sosem sojowym: