
109 od 472
Bowl z jackfruitem w sosie teriyaki, ryżem, awokado i salsą paprykową
Ten prosty przepis na wegański bowl z ryżem jest inspirowany smakami Meksyku. Przyprawiony szarpany jackfruit, salsa paprykowa i awokado to fantastyczne połączenie na obiad lub kolację.

Całkowity czas:
35 min.
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
2747 kJ / 656 kcal
Tłuszcz:
29,2 g
Białko:
10,6 g
Węglowodany:
61,3 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 100 g ryżu białego
- 200 g szarpanego jackfruita
- 3 łyżki marynaty Teriyaki Kikkoman
- 50 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka oliwy
- 1 awokado
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 100 g czerwonej papryki
- 100 g zielonej papryki
- 100 g żółtej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka marynaty Teriyaki Kikkoman
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- Świeża kolendra
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy do miękkości
- Szarpanego jackfruita płuczemy i dokładnie mieszamy z marynatą teriyaki, przecierem pomidorowym oraz przyprawami. Całość smażymy na oliwie.
- Papryki kroimy w drobną kostkę. Wraz z posiekanym czosnkiem, podsmażamy je krótko na oliwie. Doprawiamy sokiem z cytryny, marynatą Teriyaki, pieprzem, kuminem i świeżą kolendrą. Awokado obieramy, kroimy w plastry i posypujemy sezamem.
- Ugotowany ryż podajemy z resztą dodatków.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
35 min.
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
2747 kJ / 656 kcal
Tłuszcz:
29,2 g
Białko:
10,6 g
Węglowodany:
61,3 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 100 g ryżu białego
- 200 g szarpanego jackfruita
- 3 łyżki marynaty Teriyaki Kikkoman
- 50 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka oliwy
- 1 awokado
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 100 g czerwonej papryki
- 100 g zielonej papryki
- 100 g żółtej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka marynaty Teriyaki Kikkoman
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- Świeża kolendra