Wyszukiwanie
Filtr
Bowl z jackfruitem w sosie teriyaki, ryżem, awokado i salsą paprykową
Bookmark
109 od 472

Bowl z jackfruitem w sosie teriyaki, ryżem, awokado i salsą paprykową

Ten prosty przepis na wegański bowl z ryżem jest inspirowany smakami Meksyku. Przyprawiony szarpany jackfruit, salsa paprykowa i awokado to fantastyczne połączenie na obiad lub kolację.

Bowl z jackfruitem w sosie teriyaki, ryżem, awokado i salsą paprykową
Całkowity czas: 35 min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
2747 kJ / 656 kcal
Tłuszcz: 29,2 g
Białko: 10,6 g
Węglowodany: 61,3 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 100 g ryżu białego
  • 200 g szarpanego jackfruita
  • 3 łyżki marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2  łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g zielonej papryki
  • 100 g żółtej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • Świeża kolendra

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy do miękkości
  2. Szarpanego jackfruita płuczemy i dokładnie mieszamy z marynatą teriyaki, przecierem pomidorowym oraz przyprawami. Całość smażymy na oliwie.
  3. Papryki kroimy w drobną kostkę. Wraz z posiekanym czosnkiem, podsmażamy je krótko na oliwie. Doprawiamy sokiem z cytryny, marynatą Teriyaki, pieprzem, kuminem i świeżą kolendrą. Awokado obieramy, kroimy w plastry i posypujemy sezamem.
  4. Ugotowany ryż podajemy z resztą dodatków.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 35 min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
2747 kJ / 656 kcal
Tłuszcz: 29,2 g
Białko: 10,6 g
Węglowodany: 61,3 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 100 g ryżu białego
  • 200 g szarpanego jackfruita
  • 3 łyżki marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2  łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g zielonej papryki
  • 100 g żółtej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • Świeża kolendra