Bowl na ciepło z ryżem i komosą, podawany z omletem i orzeszkami ziemnymi

Czas ogółem 35 min
10 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania

Smaczny i prosty bowl to doskonaly pomysł na zdrowy obiad - nie tylko dla wegetarian. Komosa ryżowa i pełnoziarnisty ryż występują w tym przepisie w towarzystwie chrupiącej podsmażonej marchewki, czerwonej kapusty, fasoli edamame i złocistego omletu, a wszystko to skropione sosem sojowo-sezamowym.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
marchewki
2 łyżeczki
ziaren sezamu
curry w proszku
50 g
komosy ryżowej
50 g
brązowego ryżu
100 g
czerwonej kapusty
2 łyżeczki
soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz
150 g
mrożonej fasoli edamame
2 łyżki
masła orzechowego
2 
jajka
2 łyżki
posiekanych solonych orzeszków ziemnych
Wartości odżywcze (na porcję) 2796 kJ  /  669 kcal
34,2 g Tłuszcz
27,6 g Białko
58,1 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę pokrój w plasterki o grubości 3–5 mm. Smaż na 1 łyżeczce oleju sezamowego przez 8–10 minut. Posyp ziarnami sezamu. Dopraw Mirin-Fu, 2–3 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman i ¼ łyżeczki curry. 

Krok 2

Ugotuj komosę ryżową i ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. 

Krok 3

Czerwoną kapustę pokrój w cienkie paski i podsmaż na 1 łyżeczce oleju sezamowego. Dodaj ok. 100 ml wody i gotuj przez 10–15 minut. Przypraw 2 łyżeczkami sosu sojowego, odrobiną soku z cytryny i pieprzem.

Krok 4

Fasolę edamame gotuj przez ok. 5 minut. Aby przygotować sos, podgrzej 100 ml wody z masłem orzechowym i 2 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman. Dobrze wymieszaj i odrobinę zredukuj.

Krok 5

Przygotuj omlet. Roztrzep jajka z 1 łyżeczką sosu sojowego Kikkoman i usmaż je na pozostałym oleju. Przekrój omlet na pół i złóż na 2 małe omleciki. 

Krok 6

Ułóż w miskach komosę ryżową, ryż, marchewkę, czerwoną kapustę, fasolę edamame i omlety. Skrop sosem i posyp orzeszkami. Podawaj.

Wskazówka

Udekoruj rzeżuchą lub chrupiącymi kiełkami.

ID przepisu: 1047

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Marchewkę pokrój w plasterki o grubości 3–5 mm. Smaż na 1 łyżeczce oleju sezamowego przez 8–10 minut. Posyp ziarnami sezamu. Dopraw Mirin-Fu, 2–3 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman i ¼ łyżeczki curry. 

Ugotuj komosę ryżową i ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. 

Czerwoną kapustę pokrój w cienkie paski i podsmaż na 1 łyżeczce oleju sezamowego. Dodaj ok. 100 ml wody i gotuj przez 10–15 minut. Przypraw 2 łyżeczkami sosu sojowego, odrobiną soku z cytryny i pieprzem.

Fasolę edamame gotuj przez ok. 5 minut. Aby przygotować sos, podgrzej 100 ml wody z masłem orzechowym i 2 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman. Dobrze wymieszaj i odrobinę zredukuj.

Przygotuj omlet. Roztrzep jajka z 1 łyżeczką sosu sojowego Kikkoman i usmaż je na pozostałym oleju. Przekrój omlet na pół i złóż na 2 małe omleciki. 

Ułóż w miskach komosę ryżową, ryż, marchewkę, czerwoną kapustę, fasolę edamame i omlety. Skrop sosem i posyp orzeszkami. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.