Błyskawiczne spaghetti bolognese z nutą umami

Czas ogółem 40 min
10 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
300 g
spaghetti
15 g
oleju
125 g
boczku lub pancetty w kostkach
500 g
mięsa mielonego (zawartość tłuszczu ok. 20%)
200 g
marchwi (3 średniej wielkości marchewki)
125 g
selera (2 łodygi)
125 g
cebuli (1 mała cebula)
3 
drobno posiekane ząbki czosnku
100 g
śmietany (zawartość tłuszczu 10-12%)
400 g
pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki
świeże listki bazylii
Wartości odżywcze (na porcję) 3485 kJ  /  832 kcal
39 g Tłuszcz
47 g Białko
72 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać mięso mielone i bez rozdzielania podsmażyć 2 minuty z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru. Dodać boczek i zamieszać, aby rozdzielić mięso. Kontynuować jeszcze przez kilka minut, aż mięso będzie przesmażone. Odlać nadmiar tłuszczu (w razie potrzeby użyć sita).

Krok 2

W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać, dodać do mięsa i wymieszać. Obrać marchew i seler, drobno posiekać i również dodać do mięsa, wymieszać. Gotować przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.

Krok 3

Dodać pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Całość wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos nieco odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć spaghetti i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełożyć spaghetti do dużej patelni, podlać wodą z gotowania i wymieszać z sosem. Całość mieszać przez minutę na średnim ogniu. Wyłożyć spaghetti na cztery talerze i udekorować świeżą bazylią. Podawać natychmiast.

ID przepisu: 284

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać mięso mielone i bez rozdzielania podsmażyć 2 minuty z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru. Dodać boczek i zamieszać, aby rozdzielić mięso. Kontynuować jeszcze przez kilka minut, aż mięso będzie przesmażone. Odlać nadmiar tłuszczu (w razie potrzeby użyć sita).

W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać, dodać do mięsa i wymieszać. Obrać marchew i seler, drobno posiekać i również dodać do mięsa, wymieszać. Gotować przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.

Dodać pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Całość wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos nieco odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć spaghetti i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełożyć spaghetti do dużej patelni, podlać wodą z gotowania i wymieszać z sosem. Całość mieszać przez minutę na średnim ogniu. Wyłożyć spaghetti na cztery talerze i udekorować świeżą bazylią. Podawać natychmiast.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.