Błyskawiczne spaghetti bolognese z nutą umami
Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
197 od 246

Błyskawiczne spaghetti bolognese z nutą umami

Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie (na porcję): 833 kJ / 199 kcal

Składniki dla 4 porcji

Makaron:

  • 300 g spaghetti
  • 15 ml oleju
  • 125 g boczku lub pancetty w kostkach
  • 500 g mięsa mielonego (zawartość tłuszczu ok. 20%)
  • 200 g marchwi (3 średniej wielkości marchewki)
  • 125 g selera (2 łodygi)
  • 125 g cebuli (1 mała cebula)
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 100 g śmietany (zawartość tłuszczu 10-12%)
  • 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki
  • 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

Przybranie:

  • świeże listki bazylii

przygotowanie

Na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać mięso mielone i bez rozdzielania podsmażyć 2 minuty z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru. Dodać boczek i zamieszać, aby rozdzielić mięso. Kontynuować jeszcze przez kilka minut, aż mięso będzie przesmażone. Odlać nadmiar tłuszczu (w razie potrzeby użyć sita).

W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać, dodać do mięsa i wymieszać. Obrać marchew i seler, drobno posiekać i również dodać do mięsa, wymieszać. Gotować przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.

Dodać pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Całość wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos nieco odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć spaghetti i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełożyć spaghetti do dużej patelni, podlać wodą z gotowania i wymieszać z sosem. Całość mieszać przez minutę na średnim ogniu. Wyłożyć spaghetti na cztery talerze i udekorować świeżą bazylią. Podawać natychmiast.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

Makaron:

  • 300 g spaghetti
  • 15 ml oleju
  • 125 g boczku lub pancetty w kostkach
  • 500 g mięsa mielonego (zawartość tłuszczu ok. 20%)
  • 200 g marchwi (3 średniej wielkości marchewki)
  • 125 g selera (2 łodygi)
  • 125 g cebuli (1 mała cebula)
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 100 g śmietany (zawartość tłuszczu 10-12%)
  • 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki
  • 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

Przybranie:

  • świeże listki bazylii