
Bami Goreng Kikkoman z kurczakiem

Składniki dla 10 porcja / porcje
- ok. 250 ml naturalnego sosu sojowego Kikkoman
- 15 g posiekanego czosnku
- kolorowy, grubo mielony pieprz
- 1 kg pokrojonego w kostkę filetu z piersi kurczaka
- 200 g krewetek olbrzymich (ok. 20 sztuk, oczyszczonych)
- 30 ml oleju sezamowego (alternatywnie oleju roślinnego)
- 500 g pokrojonej w słupki marchewki
- 500 g pokrojonej w paski białej kapusty
- 20 g posiekanego imbiru
- 500 g groszku w strączkach
- 200 g kiełków
- 1 kg ugotowanego makaronu chińskiego
- 1 łyżka zmielonej kurkumy
- 10-20 g sosu Sambal Oelek
- 100 g prażonych orzechów nerkowca
przygotowanie
100 ml sosu sojowego połączyć z czosnkiem oraz pieprzem, do tak przygotowanej masy dodać kurczaka i odstawić na krótko do zamarynowania. Na patelni (uchylnej) podsmażyć krewetki olbrzymie na rozgrzanym oleju, po czym zdjąć z ognia. Podsmażyć również filet z kurczaka w marynacie. Dodać marchewkę, białą kapustę oraz imbir i smażyć przez ok. 5 minut. Dołożyć groszek oraz kiełki i dusić ok. 3 minuty. Dodać makaron i całość podgrzać. Przyprawić Bami Goreng pozostałym sosem sojowym, kurkumą, sosem Sambal Oelek oraz pieprzem i wyłożyć na talerze. Podawać ozdobione orzechami nerkowca.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 10 porcja / porcje
- ok. 250 ml naturalnego sosu sojowego Kikkoman
- 15 g posiekanego czosnku
- kolorowy, grubo mielony pieprz
- 1 kg pokrojonego w kostkę filetu z piersi kurczaka
- 200 g krewetek olbrzymich (ok. 20 sztuk, oczyszczonych)
- 30 ml oleju sezamowego (alternatywnie oleju roślinnego)
- 500 g pokrojonej w słupki marchewki
- 500 g pokrojonej w paski białej kapusty
- 20 g posiekanego imbiru
- 500 g groszku w strączkach
- 200 g kiełków
- 1 kg ugotowanego makaronu chińskiego
- 1 łyżka zmielonej kurkumy
- 10-20 g sosu Sambal Oelek
- 100 g prażonych orzechów nerkowca