
Bakłażan nadziewany nadzieniem z kurczaka

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 1 szt. Mały bakłażan
- 12 szt. Grzyby eringi (małe)
- odrobina do glazurowania Kikkoman Glazura Teriyaki
- Musztarda
- Olej
- Mąka ziemniaczana
Na nadzienie:
- 200g Mielone mięso z kurczaka
- 80g Tofu
- ½ szt. Por
- 1 szt. Białko jajka
- 4 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu
- 1 łyżka Mąka pszenna
- ¼ łyżeczka Sól
- szczypta Biały pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj nadzienie: pokrój drobno por, usuń nadmiar wody z tofu. Przełóż składniki na nadzienie do miski i ugniataj, aż konsystencja będzie gładka. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
Pokrój bakłażana w cienkie plastry. Oprósz mąką ziemniaczaną z jednej strony. Nakładaj nadzienie łyżeczką na plaster bakłażana (na stronę oprószoną mąką) i przykrywaj drugim plastrem. Lekko ścinśnij i uformuj równy okrągły kształt.
Rozgrzej olej na patelni i smaż przekładańce z każdej strony. Gdy środek będzie upieczony, zlej olej z patelni i wlej Kikkoman Glazurę Teriyaki. Podgrzewaj i rozprowadzaj po całej patelni, aż glazura pokryje plastry bakłażana z każdej strony (przewróć przekładańce lub użyj pędzla).
Przed podaniem przekrój poprzecznie na pół, serwuj na gorąco z musztardą i smażonymi grzybami eringi.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 1 szt. Mały bakłażan
- 12 szt. Grzyby eringi (małe)
- odrobina do glazurowania Kikkoman Glazura Teriyaki
- Musztarda
- Olej
- Mąka ziemniaczana
Na nadzienie:
- 200g Mielone mięso z kurczaka
- 80g Tofu
- ½ szt. Por
- 1 szt. Białko jajka
- 4 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu
- 1 łyżka Mąka pszenna
- ¼ łyżeczka Sól
- szczypta Biały pieprz