Bakłażan lub cukinia z farszem z kurczaka i panko w sosie grzybowym
Wyszukiwanie
Filtr
Bakłażan lub cukinia z farszem z kurczaka i panko w sosie grzybowym
Bookmark
258 od 302

Bakłażan lub cukinia z farszem z kurczaka i panko w sosie grzybowym

Bakłażan lub cukinia z farszem z kurczaka i panko w sosie grzybowym
Całkowity czas 40 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 30 min.
1324 kJ / 315 kcal
Tłuszcz: 12.9 g
Białko: 18.5 g
Węglowodany: 28.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

przygotowanie

  1. Przygotuj farsz. Dymkę umyj, przytnij i pokrój w drobną kostkę. Odcedź tofu i pokrój je w kostkę lub rozgnieć widelcem. Wymieszaj mielone mięso z kurczaka, białko jajka, dymkę, tofu i 3 łyżki bułki tartej panko. Dopraw łyżką sosu Teriyaki BBQ miodem i odrobiną pieprzu. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, dodaj więcej panko.
  2. Oprósz jedną stronę każdego plasterka skrobią ziemniaczaną. Na tę samą stronę nałóż łyżką trochę farszu. Weź dwa plasterki i ułóż je jeden na drugim w taki sposób, żeby strony z farszem były skierowane do siebie. Ostrożnie dociśnij krawędzie. Postępuj tak samo z wszystkimi plasterkami.
  3. Pieczarki oczyść i w razie potrzeby pokrój na kawałki. Podsmaż na roztopionym maśle i dopraw słodkim sosem sojowym (lub sosem sojowym z cukrem) i pieprzem.
  4. Smaż warzywne „kanapeczki” z obu stron na gorącym oleju. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Wlej resztę sosu Teriyaki BBQ z miodem na patelnię i podgrzej. Pokryj „kanapeczki” glazurą z sosu i rozłóż na talerzach. Udekoruj grzybami oraz szczypiorkiem. Podawaj.

Dobra rada! Plastry cukinii łatwiej pokryć farszem, kiedy najpierw lekko je podsmażysz lub zblanszujesz. Udekoruj faszerowane plastry warzyw podsmażoną bułką tartą panko.

Całkowity czas 40 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 30 min.
1324 kJ / 315 kcal
Tłuszcz: 12.9 g
Białko: 18.5 g
Węglowodany: 28.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje