
Bakaliowe czekoladki

Składniki dla 20 porcja / porcje
- 100 g cukru (kryształ) do karmelizacji
- 50 g bitej śmietany
- 1 łyżka stołowa słodkiego sosu sojowego Kikkoman do zalania karmelu
- 100 g miękkiej czekolady 55%
- 70 g masła
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów pekan
- 50 g rodzynek
- 50 g prażonych migdałów w płatkach
przygotowanie
Cukier kryształ skarmelizować na patelni. Zalać bitą śmietaną i słodkim sosem sojowym. Dodać czekoladę, masło, orzechy laskowe, rodzynki, orzechy pekan i wymieszać. Gotową masę pozostawić do ostygnięcia.
Schłodzoną masę uformować w kulki i obtoczyć w prażonych migdałowych płatkach.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 20 porcja / porcje
- 100 g cukru (kryształ) do karmelizacji
- 50 g bitej śmietany
- 1 łyżka stołowa słodkiego sosu sojowego Kikkoman do zalania karmelu
- 100 g miękkiej czekolady 55%
- 70 g masła
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów pekan
- 50 g rodzynek
- 50 g prażonych migdałów w płatkach